Home / Media Maya / [Video] Kajian Saintis Barat Menggunakan Simulasi Komputer Mengakui Kebenaran Nabi Musa Memb3lah Laut Merah, Bukti Kebenaran Ayat Suci Al-Quran, SubhanAllah..
[video]-kajian-saintis-barat-menggunakan-simulasi-komputer-mengakui-kebenaran-nabi-musa-memb3lah-laut-merah,-bukti-kebenaran-ayat-suci-al-quran,-subhanallah.

[Video] Kajian Saintis Barat Menggunakan Simulasi Komputer Mengakui Kebenaran Nabi Musa Memb3lah Laut Merah, Bukti Kebenaran Ayat Suci Al-Quran, SubhanAllah..

Selalu kita membaca puak kuf far sibuk membuat kajian berkenaan kisah-kisah yang terdapat di dalam Al-Quran. Tetapi, jarang kita dengar, adanya kumpulan dari Saintis dan penyelidik Islam membuat kajian untuk membuktikan kebenaran kisah-kisah dalam Al-Quran .

Kenapa? Adakah kerana sifat kita “kami dengar dan kamu taat” seperti sifat sahabat Rasullulah SAW iaitu, Saidina Abu Bakar? Apa saja yang terdapat dalam Al-Quran itu kita terus percaya tanpa sebarang keraguan? Apakah salah jika kita percaya dan kita kaji juga dari sudut sains dan teknologi.

Terdapat satu lagi kajian penyelidik bukan Islam terhadap kisah dalam Al-Quran iaitu kebenaran laut terbelah pada zaman Nabi Musa A.S. Sebelum ini telah selalu kita baca, kisah dua laut yang bertemu tetapi terpisah. Dan, hal ini sudah dijelaskan dalam Al-Qur’an.

“Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu. Antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui masing-masing.” (Q.S. Ar-Rahman:19-20).

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut yang mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S. Al-Furqaan:53).

Kita ikuti kisah berkaitan terbelahnya Laut Merah. Saintis buktikan Nabi Musa belah laut

BOULDER, Ame rika Sya rikat (4S) – Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar.

Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.

Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Isra el terperangkap di antara pasukan tentera Fir aun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.

Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.

Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.

Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.

Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsu nami.

Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. Subhanallah! Sebagai Muslim ,kita tidak harus meragui firman Allah dalam al-Quran ditambah pula dengan kajian ini telah membuktikan kesahihan isi kandungan al-Quran dan mukjizat RasulNya…

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Islam Itu Indah Dan Youtube

PERHATIAN: Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Lep4s Hampir 30 T4hun, Pihak Hospital Baru Sed4r Punca Air Rup4nya Dari Tandas

Sebuah hospital universiti di Suita, Jepun baru tahu bahawa sumber air yang digunakan mereka sejak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *