Home / Berita Terkini / Puluhan Juta Geran Mitra Lesap: 16 Pengarah Syarikat Ditahan Sprm

Puluhan Juta Geran Mitra Lesap: 16 Pengarah Syarikat Ditahan Sprm

PETALING JAYA: Seramai 16 orang pengarah syarikat dit@han Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terlibat dalam penyelew3ngan geran peruntukan yang dikeluarkan MITRA, agensi di bawah Kementerian Perpaduan Negara.

Kesemuanya berusia antara 24 hingga 68 tahun ditahan dalam satu operasi besar-besaran di sekitar Lembah Klang bermula petang semalam hinggal lewat malam tadi, lapor Utusan Malaysia.

Menurut sumber, dianggarkan puluhan juta telah dilesapkan oleh kumpulan itu, yang pada asalnya memohon geran peruntukan MITRA bagi melaksanakan program-program sosioekonomi masyarakat India di negara ini.

Siasatan kes akan merangkumi semua bentuk permohonan dan perbelanjaan peruntukan geran yang telah disalurkan oleh MITRA bermula 2018 hingga kini.

Hampir 60% geran yang diterima dari geran itu tidak sampai kepada kumpulan sasar yang sepatutnya.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki mengesahkan kesemua pen@hanan berkenaan.

“Siasatan dibuat di bawah Seksyen 16 (a) dan Seksyen 18 Akta SPRM 2009,” katanya.

Laporan Berita Harian seperti berikut …

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki, mengesahkan penahanan mereka.

Satu sumber mendedahkan, SPRM kini menjalankan siasatan berhubung kira-kira 60 peratus daripada peruntukan geran yang diberikan melalui MITRA tidak sampai kepada kumpulan sasaran yang sepatutnya.

Ketika ini, dianggarkan MITRA memperoleh bajet berjumlah RM100 juta setahun.

Kata sumber, puluhan juta dilesapkan oleh kumpulan terbabit, yang pada asalnya memohon geran peruntukan MITRA bagi melaksanakan program sosioekonomi masyarakat India di Malaysia.

“Siasatan kes ini akan merangkumi semua bentuk permohonan dan perbelanjaan peruntukan geran yang disalurkan oleh MITRA bermula tahun 2018 hingga kini.

“Kita menganggarkan hampir 60 peratus daripada peruntukan geran yang diterima oleh syarikat, orang perseorangan dan yayasan bagi tujuan pelaksanaan program pembangunan sosioekonomi tidak sampai kepada kumpulan sasaran yang sepatutnya,” kata sumber.

Sumber berkata, siasatan SPRM mendapati tiada program dibuat dan tiada pernyataan perbelanjaan dapat dikemukakan.

Minggu lalu, BH melaporkan SPRM membuka kertas siasatan berhubung isu dana MITRA selepas pihaknya menerima aduan berhubung dakwaan penyelewengan dana di bawah agensi MITRA.

MITRA distruktur semula pada tahun 2018 ketika pentadbiran Kerajaan PH dan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Pada April 2020 hingga kini, MITRA diletakkan di bawah Kementerian Perpaduan Negara.

Kredit : Buletin TTKM-, berita harian

PERHATIAN: Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About admin

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.