Home / Media Maya / Kisah Nyata seorang Pemandi Jenazah: Jen4zah Itu Menitiskan Air Mata
kisah-nyata-pemandi-jenaz4h:-jen4zah-itu-menitiskan-air-mata

Kisah Nyata seorang Pemandi Jenazah: Jen4zah Itu Menitiskan Air Mata

Kala itu, ada jen4zah yang mengeluarkan air mata saat dimandikan Siti. Ia langsung usap matanya dan membisikkan…

Sungguh mulia pekerjaan yang dijalani wanita berusia 70 tahun ini. Puluhan tahun Hjh Siti Hawa Gofar menjadi pemandi jenazah.

Siti yang berasal dari Lampung, menjalankan pekerjaan itu selama 30 tahun. Profesion itu tidaklah asing baginya. Sebab, almarhumah sang ibu dulu juga berprofesion serupa.

Marah Pembagian Warisan Tidak Adil, Anak Membakar Kburan Ayahnya
Dari situ, Siti mulai ikut bersama ibunya dan belajar memandikan jen4zah. Sekarang, ia bergabung dengan paguyuban pemandi jen4zah di Masjid Baiturahman.

Diakui Siti, untuk memandikan jen4zah hingga benar-benar bersih, perlu waktu agak lama. Mulai dari ujung rambut, sampai ujung kuku, bisa memakan waktu satu hingga 1,5 jam.

Terpenting pula, jen4zah yang dimandikan harus sejenis, yakni perempuan.

Ia mengaku ada pengalaman yang berkesan selama mengurus jen4zah.

Kala itu, ada jen4zah yang mengeluarkan air mata saat dimandikan Siti. Ia langsung usap matanya dan membisikkan ayat suci Alquran agar si jen4zah dapat ikhlas dengan kepergiannya.

Biasanya, sebelum mendapat job memandikan jen4zah, Siti sering mendapatkan firasat. Misalnya bermimpi pada malam hari, didatangi oleh jen4zah yang bersangkutan. “ Paginya, yang bersangkutan meninggal dunia,” tuturnya.

Kini, Siti sudah tidak terlalu aktif lagi menjadi pekerjaan itu. Dia bersyukur, sudah mulai banyak generasi penerusnya yang muncul.

sumber: dream.co.id

sumber gambar: google

PERHATIAN: Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Lep4s Hampir 30 T4hun, Pihak Hospital Baru Sed4r Punca Air Rup4nya Dari Tandas

Sebuah hospital universiti di Suita, Jepun baru tahu bahawa sumber air yang digunakan mereka sejak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *