Home / Berita Terkini / Apple Dilaporkan Memad4m Aplikasi Al-Quran Popular Dal4m AppStore Pas4ran China
apple-dil4por-memad4m-aplikasi-al-quran-popular-dal4m-appstore-pas4ran-china

Apple Dilaporkan Memad4m Aplikasi Al-Quran Popular Dal4m AppStore Pas4ran China

Apple dilapor telah memadam aplikasi Al-Quran popular, Quran Majeed yang digunakan puluhan juta umat Islam di seluruh dunia daripada App Store untuk pasaran China.

Menurut laporan BBC, aplikasi berkenaan dipadam kerana mengandungi teks keagamaan yang tidak dibenarkan.

Cubaan BBC untuk mendapatkan komen daripada kerajaan China bagaimanapun tidak mendapat sebarang maklum balas setakat ini.

‘Kehilangan’ aplikasi berkenaan untuk pengguna produk Apple di China pertama kali disedari oleh Apple Cencorship, sebuah laman web yang memantau aplikasi dalam App Store di seluruh dunia.

Pembangun aplikasi berkenaan, Pakistan Data Management Services (PDMS) berkata, Apple memberitahu bahawa aplikasi mereka dipadam kerana memiliki kandungan yang memerlukan pendokumentasian tambahan daripada pihak berkuasa China.

”Kami sedang berhubung dengan pihak berkuasa China untuk menyelesaikan isu ini”, menurut PDMS yang memiliki 1 juta pelanggan di China.

Dalam pada itu, Apple enggan mengulas mengenai tindakan tersebut bagaimanapun menjelaskan bahawa syarikat berkenaan perlu mengikuti undang-undang dan peraturan daripada sesebuah negara walaupun kadang-kala timbul isu yang rumit dimana mereka sendiri tidak bersetuju dengan sesuatu kerajaan.

Sumber: BBC 

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-bintang-bintang-bola-sepak-yang-membina-masjid-dari-hasil-bermain-bola,-alhamdulillah.

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah..

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah.. Pesepak bola Beragama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.