Home / Berita Terkini / Sayu dan Pilu, Kisah sedih 5 beradik yang masih kecil kehil4ngan ibu dan ayah dalam tempoh 2 bulan, kini y4tim pi4tu. Salam Takziah, Al Fatihah (dibaca)
s4yu-dan-pilv,-kisah-s3dih-5-beradik-yang-masih-kecil-kehil4ngan-ibu-dan-ayah-dalam-tempoh-2-bulan,-kini-y4tim-pi4tu.-salam-takziah,-al-fatihah-(dibaca)

Sayu dan Pilu, Kisah sedih 5 beradik yang masih kecil kehil4ngan ibu dan ayah dalam tempoh 2 bulan, kini y4tim pi4tu. Salam Takziah, Al Fatihah (dibaca)

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul, itulah yang dapat dikatakan dalam situasi yang perlu dihadapi oleh 5 beradik yang masih kecil ini apabila menjadi y4tim pi4tu dalam sekelip mata setelah kedua ibu bapa mereka m3ningg4l dunia pada bulan ogos yang lalu akibat j4ngkitan v!rvs C0vl9.  Tidak dapat dibayangkan bagaimana mereka akan meneruskan hidup tanpa kedua orang yang tersayang disisi. Ikuti perkongsian lebih lanjut melalui laman berita Harian metro.

Putrajaya: S3dih bukan kepalang apabila lima beradik yang kecil kehil4ngan kedua ibu bapa akibat j4ngkitan kej4m v!rvs C0vl9. Lima kanak-kanak y4tim pi4tu itu adalah Hannan Humaira, tiga tahun, Muhammad Hawwas, enam tahun, Muhammad Harraz, tujuh tahun, Husna Humaira, sembilan tahun dan Muhammad Hadhrami, 11.

Kisah sedih berkenaan dikongsi adik kepada ibu lima anak kecil itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, susulan pemergian arwah kakaknya, Ida Haryanie, 38, yang meninggal dunia pada Khamis lalu.

Sebelum itu abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, m3ningg4l duni4 dua bulan lebih awal selepas menerima rawat4n C0vl9 di H0spital Putrajaya.

Menurut Mohd Ariff berkata, kakaknya bert4rung nyawa melawan v!rvs C0vl9 sejak 29 Julai lalu manakala abang iparnya dimasukkan ke h0spital seminggu lebih awal dan m3ningg4l dunia pada 11 Ogos lalu.

Katanya, detik s3dih itu bermula pertengahan Julai lalu apabila keluarga kakaknya dij4ngk!ti v!rvs C0vl9.

“Namun lima anak arw4h hanya menjalani kuarantin di rumah. Kehil4ngan dua ahli keluarga itu amat mem!lukan kami lebih-lebih lagi mengenangkan nasib lima beradik yang masih kecil dan memerlukan kasih sayang ibu bapa.

“Arw4h abang ipar dan kakak ditidvrkan sebelum m3ningg4l dunia kerana mengalami k0mplik4si C0vl9.

“Lebih meny3dihkan arw4h kakak tidak tahu suaminya sudah m3ningg4l dunia kerana ketika itu dia masih dalam proses ditidvrkan.

“Seminggu sebelum arw4h kakak m3ningg4l dunia, dia sempat menghubungi kami melalui panggilan video.

“Ketika itu dia tidak boleh bercakap banyak dan hanya memberi isyarat bertanyakan suaminya, Namun kami semua merahsiakannya kerana tidak sanggup memberitahu perkara sebenar demi kesih4tan kakak yang masih belum stabil,” katanya tadi.

Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Anti D4dah Kebangsaan (AADK) Kuala Lumpur, berkata, panggilan video itu adalah komunikasi kali terakhir sebelum kakaknya ditidvrkan semula.

Katanya, kehil4ngan dua insan tersayang itu amat dirasai lebih-lebih lagi ibu bapanya, Abd Razak Basiron, 67, dan Intan Sulaiman, 63, tidak dapat bertemu mereka sejak Perint4h Kaw4lan Perg3rakan (PKP) dilaksanakan.

“Arw4h kakak dan abang ipar sangat prihatin dan mengambil berat terhadap ahli keluarga. Mereka sering membantu sekiranya ahli keluarga berhadapan kesus4han.

“Setakat ini ayah dan ibu yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang, Selangor, berpindah di rumah arw4h bagi menjaga lima cucunya itu. Kami adik beradik akan datang membantu pada hujung minggu,” katanya.

Menurutnya, arw4h adiknya, Ida Haryanie adalah seorang suri rumah manakala Mohd Nasir mengusahakan perniagaan sebagai kontraktor.

Jenaz4h pasangan ini dikebvmikan di Tanah Perkub0ran Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Salam takziah buat keluarga terutamanya anak-anak arwah, semoga dapat bersabar dan redha menerima ketentuan Ilahi. Semoga ada hikmah atas apa yang berlaku dan semoga Allah SWT menjadikan anak-anak arwah seorang yang berjaya di dunia dan akhirat kelak dan dapat bersatu semula di negeri abadi. Al Fatihah disedekahkan buat kedua arwah.

Sumber: Harian Metro

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *