Home / Isu Semasa / The Iron Lady – Allahyarhamah Datuk Wira Dr. Maznah Hamid

The Iron Lady – Allahyarhamah Datuk Wira Dr. Maznah Hamid

Kita telah dikejutkan dengan pemergian seorang tokoh usahawan wanita yang sangat disegani di Malaysia pada tahun 2017 yang lalu. Rakyat Malaysia sudah pasti mengenali ‘The Malaysian Iron Lady’, iaitu Allahyarhamah Datuk Wira Dr. Maznah Hamid.

Beliau merupakan salah seorang usahawan wanita Islam yang berpengaruh di Malaysia. Beliau merupakan wanita pertama di Malaysia yang mengetuai sebuah syarikat kawalan keselamatan yang dikenali sebagai Securiforce.

Datuk Wira Dr. Maznah Hamid juga merupakan seorang pakar motivasi yang terkenal di Malaysia yang telah banyak memberi ceramah dan motivasi kepada peniaga-peniaga, ahli korporat, ahli politik, penjawat awam dan siapa sahaja yang mahu memajukan diri.

Jom kita kenali beliau dengan lebih mendalam, semoga menjadi inspirasi buat kita semua.

Latar Belakang

Dilahirkan di Ayer Hitam, Jerlun, Kedah, pada tahun 1955. Wanita kental ini mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Ayer Hitam, Alor Setar, Kedah sebelum meneruskan sesi persekolahannya di sekolah menengah di daerah yang sama. Kemudian, beliau melanjutkan pelajarannya di Pusat Bahasa CML dalam bidang Linguistik.

Beliau merupakan seorang yang sentiasa ingin meluaskan pengetahuan dan kemahiran dalam pelbagai bidang. Beliau sangat aktif menceburi pelbagai bidang professional dan praktikal. Antaranya:

1. Diploma Administration Business Executive ( ABE )

2.Personnel Management ( Human Resource ) – Malaysian Institute Management (MIM)

3.Diploma in Personal and Personnel Management – Personal Development Leadership Corporations (PDL)

4.Excellerated Instructors’ Training & Corporate Education – Hawaii, USA

5.Business School For Entrepreneurs, USA

6.Business School For Investors, Singapore

7.Ijazah Kedoktoran Pentadbiran Perniagaan dalam bidang Keusahawanan, Motivasi dan Modal Pembangunan Insan dari Central State University of New York.

Beliau mendirikan rumah tangga dengan Haji Shaheen Mirza Habib pada Mac 1979 dan dikurniakan lima orang cahaya mata.

Semasa Hayatnya

Datuk Wira Dr. Maznah Hamid memulakan perniagaan dengan hanya bermodalkan RM5,000 untuk membuka sebuah syarikat kawalan keselamatan pada tahun 1980. Sikap berani dan keyakinan yang tinggi yang ada pada diri beliau menjadikan siapa beliau pada hari ini.

Pernah menghadapi ujian hidup yang getir dalam usaha beliau untuk mempertahankan perniagaan yang dijalankan, beliau beserta suami pernah mendiami rumah setinggan yang tiada bekalan air dan elektrik. Selain itu, beliau dan suami juga pernah bekerja sebagai peronda dan pegawai keselamatan untuk menampung kekurangan modal dan peruntukan di awal penubuhan Securiforce yang pada ketika itu hanya mempunyai lima orang pegawai keselamatan.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce Sdn Bhd ini kini boleh berbangga kerana syarikatnya itu telah mempunyai 68 cawangan dan berjaya menyaingi 500 buah syarikat keselamatan lain di dunia. Securiforce kini bukan hanya sebuah syarikat keselamatan biasa tetapi, syarikat itu telah berkembang seiring teknologi semasa dengan melebarkan sayapnya ke peringkat antarabangsa berkonsepkan, Total Security Solution.

Dalam masa yang sama, Datuk Wira Dr. Maznah Hamid turut menceburi bidang hartanah melalui syarikat Danau Lumayan Sdn Bhd. Apa yang membanggakan anak kelahiran Ayer Hitam, Jerlun, Kedah ini, beliau menubuhkan Maznah Motivational Centre bagi membantu usahawan baharu serta mereka yang pernah gagal dalam kehidupan mendapat motivasi diri.

Berbekalkan pengalaman 30 tahun dalam bidang perniagaan, Datuk Wira Dr. Maznah Hamid juga telah membuka Klinik Keusahawanan di seluruh negara bagi membantu mereka yang mahu berkecimpung dalam bidang perniagaan.

Kini, sudah kembali sebutir permata kepada Penciptanya. Kehilangan beliau pasti amat dirasai oleh seluruh rakyat Malaysia setelah pelbagai jasa dan pengorbanan yang telah beliau taburkan untuk negara. Semoga roh beliau sentiasa dirahmati dan diberkati ALLAH S.W.T. Al-Fatihah ke atas roh Datuk Wira Dr. Maznah Hamid, ‘The Malaysian Iron Lady’.

Sumber Rujukan:

.https://ms.wikipedia.org/wiki/Maznah_Hamid?fbclid=IwAR1uJFFffjSN3ZgMNCZ7Ura9ljju_dOXozpHDLVztMYhm_MlSzdPuyrGNpc

.https://yussuf0saufey.wordpress.com/2015/03/14/17/?fbclid=IwAR2McueJ62lmxMOptAdSk0Ry2a5Kd8mLJgybDoLZ92fPo1Ay5HYXN5oCfFU

About admin

Check Also

“pesara-pemurah”-tersedek4h-22-kali-pada-peg4wai-poiis-paisu

“Pesara Pemurah” Tersedek4h 22 kali pada peg4wai poIis paIsu

JOHOR BAHRU – Wang simpanan seorang pesa.ra swasta berjumlah lebih RM650,000 ‘hanguss’ setelah diperda.ya sindiket …

Leave a Reply

Your email address will not be published.