Home / Berita Terkini / Salam Takziah, ‘Saya reda hilang anak perempuan tunggal’ kata ayah mangsa, manakala ibu l0nglai semasa pengk3bumian 3 kanak-kanak mangs4 l3mas…
salam-takziah,-‘saya-reda-hilang-anak-perempuan-tunggal’kata-ayah-mangs4,-manakala-ibu-l0nglai-semasa-pengk3bumian-3-kanak-kanak-mangs4-l3mas…

Salam Takziah, ‘Saya reda hilang anak perempuan tunggal’ kata ayah mangsa, manakala ibu l0nglai semasa pengk3bumian 3 kanak-kanak mangs4 l3mas…

SETIU – “Walaupun s3dih, saya reda dengan kehil4ngan anak perempuan tunggal saya,” kata bapa kepada Nurulhasha Humaira, 11, kanak-kanak yang m3ningg4l duni4 akibat l3mas ketika mencari kepah di muara Sungai Kampung Mangkuk, di sini pada Jumaat.

berita-dvka,-jas3d-3-kanak-kanak-yang-hil4ng-di-muara-sungai-ditemui-pada-800-hingga-1500-meter-dari-tempat-kali-terakhir-dilihat…-salam-takziah-buat-keluarga,-al-fatihah-(dibaca)

Che Mohd Humaizi Che Jemani, 38, berkata, anak sulung dari empat beradik itu tidak menunjukkan sebarang perubahan sebaliknya gembira dan teruja untuk pergi mencari kepah buat kali kedua di Kampung Mangkuk.

Menurut Pembantu Arkitek itu, sebelum ini dia sudah membawa anak dan isterinya, Nurulhuda Abd Rahman, 38, berkelah sambil mencari kepah di lokasi itu pada Sabtu lalu.

“Mereka sangat gembira, bila balik arwah dan adik-adiknya mahu pergi sekali lagi mencari kepah untuk dimasak bersama mee segera, jadi saya pun bawa mereka sekali lagi semalam (Jumaat).

“Saya bertolak dari rumah pada jam 7 pagi dan tiba di Kampung Mangkuk dua jam kemudian bersama dua ahli keluarga yang lain,” katanya ketika ditemui pemberita di Bilik F0rensik H0spital Daerah Setiu, di sini pada Sabtu.

Jelas Che Mohd Humaizi, dia kemudiannya pergi memancing bersama dua lagi rakan dengan menaiki sebuah bot kira-kira 500 meter dari lokasi mangs4 mencari kepah sebelum menerima panggilan daripada isteri memaklumkan anak mereka l3mas.

Beliau yang tinggal di Kampung Surau Haji Daud, Kuala Terengganu berkata, sebaik tiba di lokasi dia berusaha mencari Nurulhasha Humaira dan dua sepupunya yang hil4ng namun gagal menemui mereka.

“Kejadian berlaku dengan cepat namun saya reda dengan apa yang terjadi dan alhamdulillah arw4h bersama dua sepupunya berjaya ditemui.

“Saya berterima kasih kepada pasukan peny3lamat yang bertungkus lumus mencari anak saya, begitu juga dengan wakil rakyat, orang kampung dan rakan-rakan yang banyak membantu serta mendoakan anak saya,” katanya.

Jenazah murid tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Bukit itu akan disem4dikan di Tanah Perkub0ran Islam Kampung Losong Panglima Perang dalam satu li4ng lah4d bersama sepupunya, Nur Amni Insyirah Saiful Tarmizi, 9 dan Muhammad Aryan Faheem, 7.

Sinar Harian pada Jumaat melaporkan tiga kanak-kanak termasuk dua beradik dikhuatiri lem4s ketika mencari kepah bersama keluarga di muara sungai Kampung Mangkuk di sini petang Jumaat.

Ketiga-tiga mereka kemudian ditemui m3ningg4l dunia pada Sabtu.

May4t mangs4 pertama, Nur Amni Insyirah ditemui pasukan peny4lamat pada jam 1.08 pagi Sabtu, kira-kira 800 meter dari lokasi mereka dilaporkan hil4ng.

Adiknya, Muhammad Aryan Faheem, 7, pula ditemui kira-kira 40 minit kemudian pada jarak 1.5 kilometer dari lokasi may4t Nur Amni Insyirah manakala m4yat mangs4 ketiga iaitu Nurulhasha Humaira berjaya ditemui pada jam 8.15 pagi Sabtu kira-kira lima meter dari lokasi kejadian.

Dalam laporan akhbar Harian Metro pula melaporkan ibu longlai melihat 2 anaknya dik3bum!kan dalam satu li4ng l4had.

Kuala Terengganu: Jen4zah dua beradik, Nur Amni Insyirah Saiful Tarmizi, 9, dan Muhammad Aryan Faheem Saiful Tarmizi, 7, yang l3mas bersama sepupunya, Nurulhasha Humaira, 11, dik3bumikan di satu li4ng l4had, hari ini.

Ketiga jen3zah itu dikebum!kan di tanah perkub0ran berhampiran kediaman nenek mereka di Kampung Losong Panglima Perang, di sini.

Sebelum itu, jen4zah disembahyangkan di rumah nenek mereka sebaik tiba dari H0spital Setiu menggunakan kenderaan persendirian kira-kira jam 5.30 petang.

NUR Azifah (dua kiri) tidak dapat menahan kes3dihan semasa pengebvmian dua anaknya, Nur Amni dan Muhammad Aryan Saiful Tarmizi, 7, yang lem4s bersama sepupunya, Nurulhasha Humaira di Tanah Perkub0ran Islam, Kampung Losong Panglima Perang. FOTO Ghazali Kori.
Nur Azifah, ibu kepada Nur Amni Insyirah dan Muhammad Aryan Faheem l0nglai dan terpaksa ditenangkan adik beradiknya sepanjang berada di tanah perkub0ran bagi melihat proses peng3bumian jen4zah dua anak dan anak saudaranya sehingga selesai jam 7 malam.

Nur Amni Insyirah, Muhammad Aryan Faheem dan sepupunya, Nurulhasha Humaira dilaporkan l3mas ketika mencari kepah bersama beberapa lagi sepupu mereka di beting pasir muara sungai Kampung Mangkuk, Setiu, semalam.


JEN4ZAH tiga kanak-kanak yang lem4s semalam dikebvmikan di satu li4ng lah4d Tanah Perkub0ran Islam, Kampung Losong Panglima Perang. FOTO Ghazali Kori.

Dalam kejadian itu, mangs4 dikatakan ke lokasi berkenaan untuk berkelah bersama keluarga masing-masing jam 9.30 pagi sebelum ke beting pasir jam 3 petang.

May4t ketiga-tiga mangs4 ditemui secara berasingan antara jam 12.58 tengah malam hingga 8.15 pagi hari ini di tiga lokasi berbeza.

Innalillahiwainnailaihirajiun, Sayu dan pilu melihat keadaan ibu arwah kanak-kanak yang kehilangan 2 anaknya serentak dan mengejut, suasana pengebumian mengundang sebak orang ramai. Ringankanlah mulut kita untuk mengucapkan salam takziah kepada keluarga arwah kanak-kanak semoga bersabar dan redha menerima ketentuan Ilahi. Al Fatihah (dibaca)

Sumber: Sinar Harian & Harian Metro

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *