Home / Info Dunia Islam / Kisah seorang yang tidak tahu baca al-Quran, tet4pi kuburnya berc4haya menjul4ng kel4ngit
kis4h-seorang-y4ng-tid4k-tahu-b4ca-al-quran,-tet4pi-kuburnya-berc4haya-menjul4ng-kel4ngit

Kisah seorang yang tidak tahu baca al-Quran, tet4pi kuburnya berc4haya menjul4ng kel4ngit

SubhanAllah, Kisah Seorang Yang Tidak Tahu Baca Al-Quran, Tetapi Kuburnya Bercahaya Menjulang Kelangit

1. Suatu kisah yang diceritakan dalam tazkirah di Masjld Sultan Zainal Abidin Kuala Terengganu.

2. Seorang lelaki melalui sebuah k4wasan perkvburan di suatu malam yang kelam dan sunyii. Tiiba-tiiba ia terp4ndang suatu cah4ya yang terang benderang muncul dari sebuah kvbur, dan terus menjulang ke l4ngit.

3. Terpegun dan k4ku melihat kej4dian itu. Dia terfikir kemungkinan kvbur ini adalah kub0r seseorang yang sangat istimew4. Samada ia seorang wali Allah atau ulama atau orang s0leh yang istimew4 kedudukannya di sisi Allah.

4. Diambilnya seb4tang kayuu lalu dip4cak di atas kubvran yang berc4haya itu. Keesokan harinya lelaki itu datang lagi kek4wasan perk4buran itu dengan ditemani beberapa orang k4mpung.

5. Beliau ingin menyeIidiki dan ingin mengetahui kub0r siapakah yang sangat aj4ib itu.

6. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lelaki itu berkunjung kerumah sim4ti dan bertemu dengan isteri simati lalu menceritakan keaj4iban yang dilihat diperkvburan suaminya.

7. Anihnya isteri simati terkejut dan kehairanan. Dia sangat mengenal suaminya. Suaminya bukan siapa-siapa. Suaminya seorang petani biasa saja.

8. Bukan seorang alim, bukan seorang ahli ibadat, bukan orang soleh, apa lagi bukan imam, bukan muazzin, bukan guru al-Quran. Malah suaminya tidak pandai membaca Quran dan dia tidak pernah mendengar suaminya membaca Quran.

9. Akhirmya lelaki itu bertanya apakah perkara-perkara anih yang simati selalu lakukan dalam kehidupan sehari-harinya.

10. Akhirnya isteri simati teringat suatu perkara yang selalu dilakukan oleh si mati, setiap kali sebelum tidur pada setiap malam suaminya akan mengambil wudhu,

Kemudian masuk di dalam suatu bilik lalu diambilnya al-Qur’an di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dengan penuh kecintaan dan kasih sayang.

11. Ia akan duduk dan membelek al-Qur’an itu sehelai demi sehelai seperti sedang membaca, sedangkan ia seorang yang buta al-Qur’an. Dia akan meraba-raba ayat-ayat Qur’an itu dengan tangannya, seolah-olah sedang menyentuh dan mebelai sesuatu yang sangat dikasihi.

12. Tambah isteri simati lagi, ia pernah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yang sangat sedih, mendayu-dayu dengan penuh penyesalan.

“Tuhanku! Ampunkanlah aku kerana aku tidak mampu membaca kalimah-kalimahmu ini. Janganlah engkau hukum aku di atas kebodohanku ini ya Allah.”

“Wahai Qalam Allah, maafkan kesalahan ku. Aku tidak mampu membaca kalimah-kalimahmu. Aku tidak dapat bersahabat dengan mu. Aku tidak dapat memahami mu. Tapi aku sangat mengasihi mu. Aku sangat mencintaimu.“

“Wahai Qalamullah, jangan lah engkau mendakwa aku, jangan engkau menuduh aku dihadapan Allah diakhirat nanti”.

13. Lelaki itu meminta untuk melihat al-Quran kesayangan suaminya itu. Benar dan sangat mengharukan apabila ia melihat naskah yang mulia itu kelihatan lusuh,

Helaian-helaiannya kelihatan selalu dibelek berkali-kali. Dan ada bekas-bekas airmata di kertasnya, tanda seseorang sering menangis berjurai airmatanya tatkala membuka lembaran yang maha suci ini.

14. Pastinya lelaki ini sangat mulia peribadinya. Hatinya telah bersatu dengan ruh al-Qur’an. Dia sangat mengasihi kalimah-kalimah Allah itu dengan sesungguhnya. Bererti ia mengasihi Allah dengan seluruh jiwa dan raganya.

15. Marilah kita menghidupkan al-Quran di dalam masjid kita, didalam rumah kita, di dalam diri kita, setiap masa dan ruangkan masa setiap hari untuk membaca dan fahami isi-isinya.

Dipersilakan Share cerita ini supaya kebaikan daripadanya dapat dimanfaat kepada kita semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Sumber : YOUTUBE

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *