Home / Berita Terkini / Masih Berlaku! Akhirnya Petugas tersalah suntik picagari kos0ng diberhenti tugas serta-merta.
masih-berlaku!-akhirnya-petugas-tersalah-suntik-picagari-kos0ng-diberhenti-tugas-serta-merta.

Masih Berlaku! Akhirnya Petugas tersalah suntik picagari kos0ng diberhenti tugas serta-merta.

Masih Berlaku ! Akhir nya Petugas kesihatan (penyuntik) menyuntik seorang remaja 12 tahun menggunakan picagari kosong telah diberhentikan tugas memberi vaksin di Pusat Pemberian Vaksin Universiti Malaya (PPVUM) serta-merta.

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, Jawatankuasa Bertindak Imunisasi C0vid-19 Remaja (CITF-A) meneliti laporan dan p1hak Healthcare Organisation (HCO) di lant1k di bawah ProtectHealth Corporation Sdn. Bhd. telah memberhentikan petugas tersebut.

“Kerajaan memandang serius insiden seperti ini dan akan mengambil tindakan yang  sewajarnya bagi memastikan proses vaksinasi dilaku kan dengan selamat dan sempurna,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi CITF-A memberitahu, CITF-A memutuskan untuk membenarkan sama ada ibu, bapa atau penjaga, menemani remaja yang mendapatkan vaksinasi sehingga ke stesen v4ksinasi untuk melihat sendiri proses yang diberikan.

“Mulai esok, hanya se0rang ibu atau bapa atau penjaga boleh menemani remaja di bawah jagaan masuk ke kawasan PPV iaitu Stesen 1: Saringan Suhu dan gejala, Stesen 2: Pendaftaran vaksinasi, Stesen 3: Kebenaran ibu/bapa/penjaga dan konsultasi dan Stesen 4: Pemberian vaks1n.

“Selesai proses vaksinasi, ibu atau bapa atau penjaga diminta menunggu di luar bagi memastikan kerusi yang disediakan di kawasan pemerhatian mencukupi untuk remaja yang telah divaksinas1 duduk dan diawasi. Selepas tam4t tempoh pemerhatian 15 hingga 30 minit, remaja akan dikembalikan kepada jagaan ibu atau bapa atau penjaga,” jelasnya.

Dr. Noor Azmi berkata, individu dewasa yang menemani juga dibenarkan untuk merakam video suntikan ke atas remaja ketika proses v4ksinasi dijalankan seperti amalan SOP sebelum ini.

Tambahnya, kerajaan berterima kasih kepada semua petugas kesihatan dan sukarelawan yang telah menjadi tulang belakang kepada kej4yaan program vaksinasi selama ini.

Sumber– K! ONLINE

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

inilah-bintang-bintang-bola-sepak-yang-membina-masjid-dari-hasil-bermain-bola,-alhamdulillah.

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah..

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah.. Pesepak bola Beragama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.