Home / Isu Semasa / Ikan Patin Pun Boleh Dijadikan Ikan Masin

Ikan Patin Pun Boleh Dijadikan Ikan Masin

Sepang: Kebiasaannya pr0duk ikan m4sin sin0nim d3ngan sp3sis ikan l4ut n4mun seorang p3niaga g3rai mencipta kelainan apabila mengusahakan Pr0duk ikan m4sin menggunakan ikan Patin sungai.

Usahakan Samsuddin Wagiman, 58, mulanya di4nggap p3lik berikutan ik4n Patin kebiasaannya disajikan s3bagai hidangan masakan gulai tempoyak.

Dia y4ng m3netap di Kampung 0lak Lempit di sini, mendakwa idea itu tercetus s3lepas perniagaannya terkesan t3ruk susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)3 sejak Jun lalu.

Menurutnya, di4 banyak menghabiskan m4sa memancing Patin di Sungai Langat b3rhampiran kediamannya sepanjang tempoh PKP berikutan gerai makanannya tidak dapat beroperasi.

“S4ya tidak menyangka hobi memancing itu membolehkan saya memperolehi berpuluh ekor ikan Patin setiap hari.

“D4ri situ muncul idea untuk mempr0ses ikan Patin itu m3njadi ikan masin yang boleh disimpan untuk jangka masa lama,” katanya ketika ditemui tadi.

Menurutnya, ikan Patin itu dicuci bersih s3belum dir3ndam dalam g4ram dan dijemur sehingga menjadi ikan masin.

“Alhamdulillah, s4mbutan 4mat menggalakkan walaupun baru b3berapa bulan s4ya memperkenalkan pr0duk ini kepada orang kampung. Malah kualitinya setanding ik4n m4sin Talang atau ikan Kurau,” katanya.

Samsuddin b3rkata, dia 4mat menitik b3ratkn k3bersihan dalam penghasilan ikan m4sin bermula dengan proses menyiang, membuang perut dan melumurkan garam pada setiap ikan.

“B4gi m3njadikan ikan ini lembut, ia perlu disiram d3ngan cuka dan disimpan semalaman supaya g4ram d4pat meresap k3 semua bahagian ikan itu sebelum dijemur.

Katanya, ikan Patin p3rlu dijemur 4ntara lima ke 3nam hari bagi membuang lemak sebelum dipek untuk dipasarkan.

“Selain memasarkan ikan masin Patin ini di gerai saya, ia turut mendapat pesanan pembeli dari kawasan sekitar Dengkil, Banting dan Putra Perdana”.

“Ikan masin Patin ini sedap dimasak lemak cili api, sambal dan dicampur dengan sayuran seperti kailan atau kangkong goreng,” katanya
Sumber : Harian metro

Advertisement

About admin

Check Also

Dihimpit Kemiskinan Nenek Tidur Dalam Almari Di Tepi Jalan

SURABAYA: S3buah @lmar1 k@yu b3rukuran 75 s3ntimet3r (cm) t!nggi dan 100 cm p@njang m3njadi ‘rum@h’ …

Leave a Reply

Your email address will not be published.