Home / Berita Terkini / Berita Duka, Salam Takziah… Pahlawan negara, Jantan Baba, meninggal dunia sakit tua… Al Fatihah (dibaca)
berita-duk4,-salam-takziah…-pahlawan-negara,-jantan-baba,-m3ningg4l-dunia-s4kit-tua…-al-fatihah-(dibaca)

Berita Duka, Salam Takziah… Pahlawan negara, Jantan Baba, meninggal dunia sakit tua… Al Fatihah (dibaca)

MELAKA: Bekas anggota keselam4tan yang pernah membun0h tujuh k0munis pada 1951, Jantan Baba, 94, m3ningg4l duni4 akibat s4kit tua, selamat disem4dikan di Tanah Perkub0ran Islam Kampung Melaka Pindah di sini, petang semalam.

Cucu saudaranya, Abd Majid Ibrahim, 58, berkata Allahy4rham yang juga Ahli Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) mengh3mbuskan n4fas terakhir di H0spital Alor Gajah, kira-kira jam 12 tengah hari.

Ketika remaja, Allahy4rham juga pernah dihantar ke Siam pada berumur 14 tahun bersama dua abangnya apabila dipaksa menjadi buruh binaan landasan kereta api di negara itu selama setahun.

Jantan berkhidmat dengan Batalion Pertama Askar Melayu selepas menamatkan latihan rekrut di Port Dickson dan sepanjang perkhidmatannya pernah menyel4matkan ramai rakan-rakannya ketika pert3mpuran termasuk Leftenan Muda Philcox, walaupun dirinya sendiri mengalami kec3deraan akibat ditemb4k p3ngg4nas.

Beliau berkata, Allahy4rham yang juga bekas Pegawai Waran II Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) itu pernah mengetuai operasi men3ntang k0munis pada 8 April 1951 di Kongkoi, Kenaboi, Negeri Sembilan.

Ketika hayatnya, hasil jasa dan keberaniannya membvn0h tujuh komvnis ketika d4rurat, Allahy4rham dianugerahi Pingat Keberanian British Military Medal (M.M) yang setaraf Pingat Gagah Berani oleh baginda King of England pada tahun 1951.

“Allahy4rham yang meninggalkan enam anak turut menerima penganugerahan daripada Pesuruhjaya Tinggi British Tanah Melayu, Sir Donald MacGillivray, selain pernah dipilih mewakili batalion menghadiri pertabalan Queen of England pada 1952.

“Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.


Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.

“Beliau diberi penghormatan menjadi pemegang cokmar ketika persidangan Parlimen pertama negara, selain namanya turut terpahat di Tugu Peringatan Negara,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali, turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan berdoa semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya serta ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan turut memberi pengiktirafan di atas jasa dan peng0rbanan Allahyarham dengan penganugerahan Pingat Gagah Berani (PGB), manakala Kerajaan Negeri Melaka menganugerahkan Bintang Cemerlang Melaka (BCM) pada tahun 2020.

Sejarah perju4ngannya menyaksikan Allahy4rham turut ters3lamat daripada m4ut walaupun dit3mbak k0munis dengan jarak dekat, apabila pelvru hanya terkena sisi telinga kiri dan lehernya.

Sumber: Berita Harian

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *