Home / Berita Terkini / Waktu Siang seorang rider, sebelag malam tulis tesis! Ab4ng Foodpanda keluar aw4l pagi c4ri rezeki n4k sara 5 anak, bay4r yuran peng4jian
siang-jadi-rider,-malam-tulis-tesis!-ab4ng-foodpanda-keluar-aw4l-pagi-c4ri-rezeki-n4k-sara-5-anak,-bay4r-yuran-peng4jian

Waktu Siang seorang rider, sebelag malam tulis tesis! Ab4ng Foodpanda keluar aw4l pagi c4ri rezeki n4k sara 5 anak, bay4r yuran peng4jian

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Tugas sebagai penghantar makanan bukanlah sesuatu yang mudah.

Mereka terp4ksa mengh4rungi pelbagai ca.b4ran termasuk cuaca panas dan hujan ribut.

Semua ini memakan tenaga dan masa yang bukan kepalang.

Namun itu semua tidak menghalang Mohd Akmal Azhar, 36, daripada mencapai impiannya menggenggam Ijazah Doktor Falsafah (PhD).

Berkongsi kisahnya dengan mStar, Mohd Akmal berkata, selepas empat tahun dia akhirnya berjaya menamatkan pengajian peringkat PhD dalam bidang Teknologi Farmaseutikal di Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Mohd Akmal menyambung pengajiannya di Universiti Malaysia Pahang.

Menurut bapa kepada lima anak ini, dia men.dapat tajaan UMP untuk tempoh tiga tahun pengajian, justeru dia terp4ksa mencari pekerjaan bagi menanggung ke.luarga juga yuran pengajian bagi tahun berikutnya.

“Sebelum saya sambung PhD saya be.kerja se.bagai pensyarah kontrak tapi bila dah sambung belajar saya memang jadi pelajar sepenuh masa.

“Saya jadi rider se.penuh masa pula sudah hampir setahun, iaitu semenjak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan),” katanya, yang menetap di Gambang, Kuantan.

Menurut Mohd Akmal, isterinya yang kini meng4ndungkan cahaya mata mereka yang keenam bertugas sebagai seo.rang guru.

Mohd Akmal bakal menimang cahaya mata ke enam bulan hadapan.

Berkongsi cab4ran utama mengimbangikan tugasnya sebagai seorang pelajar dan rider, Mohd Akmal berkata, dia meluangkan waktu malamnya untuk menyiapkan penulisan tesis.

“Biasanya saya akan on rider awal pagi kemudian sebelum Maghrib balik sebab malam nak kena bersedia untuk tulis tesis, at least setiap hari sejam.

“Tapi kena istiqamah setiap hari, saya ber.untung sebenarnya lab work experiment semua sudah selesai masa tiga tahun belajar, jadi tahun keempat saya jadi rider ni hanya tinggal pe.nulisan sahaja.

“Kalau ada kerja yang me.merlukan saya hadir ke universiti saya terp4ksa bercuti tapi Alhamdullilah, Allah permudahkan segala urusan,” katanya.

Mohd Akmal menamatkan pengajiannya dalam tempoh empat tahun.

Mohd Akmal yang ber.cadang untuk kembali menabur bakti di UMP selepas tamat pengajian berkata, walaupun pen4t dia bersyukur Allah permudahkan urusannya untuk merancang masa.

“Benda paling penting se.benarnya kena jaga solat dan selalu doa InsyaAllah, Allah mudahkan perjalanan.

“Kejayaan kita ni se.benarnya bukan sebab kita hebat tapi sebab Allah mudahkan urusan kita, Alhamdulillah Allah permudahkan saya urus masa, memang pen4t tapi kena teruskan juga sampai selesai,” katanya.

Apa yang men.dorongnya untuk terus belajar hanyalah satu iaitu untuk mencari ilmu.

“Ilmu boleh ja.di pendinding untuk diri kita serta mengubah cara berfikir

“Sebenar.nya wa.laupun baru setahun menjadi rider, saya belajar banyak perkara, saya belajar soft skill, cara berkomunikasi dengan pelanggan, erti kesab4ran dan pembahagian masa yang seimbang.

“Pada pan.dangan saya sijil tidak menjamin kita pandai tapi proses untuk mendapatkan sijil itu, malah kita dapat belajar untuk kehidupan kita walaupun hanya berakhir di dapur, soft skillcommunication skill, pengurusan masa, keyakinan diri semua ini bukan hanya digunakan untuk mencari kerja tapi penting untuk kita gunakan dalam kehidupan,” katanya.

Apa yang mendorongnya untuk terus belajar hanyalah satu iaitu untuk mencari ilmu.

Tambahnya, ilmu pengetahuan seseorang juga akan menyebabkan tahap pemikiran seseorang itu berbeza.

Sumber dan Artikel asal MStar

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-bintang-bintang-bola-sepak-yang-membina-masjid-dari-hasil-bermain-bola,-alhamdulillah.

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah..

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah.. Pesepak bola Beragama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.