Home / Info Dunia Islam / [Video] Subhanallah.… Sungguh Mulia Pemergianmu, Penceramah Meninggal Dunia Lepas Ucap LAILAHAILLALLAH, Ketika Sedang Ceramah…
[video]-subhanallah…-sungguh-mulia-pem3rgianmu,-penceramah-m3ningg4l-duni4-lepas-ucap-laiiahaiiiaiiah-ketika-sedang-ceramah…

[Video] Subhanallah.… Sungguh Mulia Pemergianmu, Penceramah Meninggal Dunia Lepas Ucap LAILAHAILLALLAH, Ketika Sedang Ceramah…

AIIah SWT menjadikan kehidupan dan kem4tian untuk menguji manusia siapakah dalam kalangan mereka yang paling baik amalannya, sepertimana ALLAH SWT berfirman di dalam al-Quran dalam Surah al-Mulk, ayat 2:

“DIAlah yang telah mentakdirkan adanya matl dan hidup (kamu), untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan DIA Maha Kuasa (membaIas amal kamu), lagi MAHA PENGAMPUN, (bagi orang-orang yang bertaubat)

Seperti yang dipetik dalam laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, terdapat banyak hadis ada menyebutkan tentang tanda-tanda seseorang itu m3niinggaI dunia dalam keadaan husnul khatimah. Antaranya:

1. Melafazkan syahadah sebelum meniinggaI dunia.

2. MeniinggaI pada hari atau malam Jumaat.

3. MeniinggaI dunia dalam keadaan berpeluh di dahi.

4. Seseorang yang diberikan taufik dan hidayah serta beramal soleh sebelum dia meniinggaI dunia.

5. MeninggaI dunia disebabkan oleh p3nyakkit berkaitan dengan p3rut.

6. MeniinggaI dunia dalam keadaan lem4s tengg3l4m, jat0h bangunan dan sy4hid di jalan AIIah SWT.

7. MeniinggaI dunia dalam keadaan meIahirkan anak.

8. MeniinggaI dunia kerana memp3rtah4nkan harta dan marvah dirinya.

9. MeniinggaI dunia dalam keadaan melaksanakan amal soleh.

10. Dia berasa gembira dan senang hati untuk bertemu ALLAH.

Di Indonesia, terdapat satu peristiwa yang menyentuh hati apabila seorang penceramah tempatan di sana meninggaI dunia dalam keadaan husnul khatimah.

Seperti yang dilaporkan portal suara.com, penceramah berkenaan yang dikenali sebagai Buya Malin Putiah terlebih dulu tidak sedarkan diri ketika sedang menyampaikan ceramah agama.

Sebelum secara tiba-tiba rebah tidak sedarkan diri, penceramah itu sempat melengkapkan ucapan kalimah Tauhid, lailahaillallah dengan begitu sempurna.

Kejadiian tersebut dilaporkan berlaku di sebuah masjid di Kecamatan Harau, Kabupaten Limapuluh Kota, Sumatera Barat pada 12 September tahun lalu jam 11.30 pagi waktu tempatan (12.30 tengah hari di Malaysia).

Perginya seorang yang alim dalam keadaan dirinya sedang berji had ke jalan ALLAH SWT. Pemergiannya begitu dicembvrui ramai.

Berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa yang akhir perkataannya ‘Tiada tuhan melainkan Allah’, nescaya dia akan memasuki syurga.”

Bayangkan saat-saat terakhir menghabiskan sis4 hidupnya di dunia, Buya Malin Putiah masih lagi mengingatkan manusia tentang perihal d0sa manusia kepada ALLAH SWT dan memberikan nasihat.

Setiap kali bibirnya mengungkapkan perkataan d0sa, nada suaranya akan meninggi. Beberapa kali perkataan d0sa diulang dengan intonasi yang tinggi.

Begitu teg4s sekali beliau mengingatkan para jemaah supaya meni1nggaIkan d0sa.

Tidak lama kemudian, kalimah Tauhid terluah dari mulutnya sebelum lelaki alim itu reb ah tidak sedarkan diri.

Beliau kemudian dibantu oleh para jemaah, namun AIIah lebih menyayanginya. Buya Malin Putiah pergi buat selama-lamanya.

Menurut Ketua Daerah (Camat) Harau, Andri Yasmen, Buya Malin Putiah berada dalam keadaan sihat sebelum meniinggaI dunia.

“Saat itu beliau sihat-sihat saja. Cuma menyebutkan lailahaillallah. Mudah-mudahan husnul khatimah,” katanya dipetik menerusi video menerusi portal news.klikpositif.com.

Sesungguhnya kita milik ALLAH dan kepada-NYA kita kembali.

Apapun matti itu pasti.

Hidup pula Insya-AIIah selagi mana kita diizinkan-NYA untuk melayari kehidupan di dunia yang fana ini.

Sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah kepada Allahyarham Buya Malin Putiah. Semoga ALLAH menempatnya r0hnya dalam kalangan orang beriman. Amin.

Sumber: Splus via DUNIA MEDIA!

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-bintang-bintang-bola-sepak-yang-membina-masjid-dari-hasil-bermain-bola,-alhamdulillah.

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah..

Inilah Bintang-Bintang Bola Sepak Yang Membina Masjid Dari Hasil Bermain Bola, Alhamdulillah.. Pesepak bola Beragama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.