Home / Info Dunia Islam / Di Kala Pandemik… Penting Memahami Pesanan Rasulullah SAW Yakni Melalui Khutbah Terakhir ‘khutbah al-Wada’
peri-penting-memahami-pesanan-rasulullah-saw-yakni-melalui-khutbah-terakhir-‘khutbah-al-wada’-di-kala-pand3mik…

Di Kala Pandemik… Penting Memahami Pesanan Rasulullah SAW Yakni Melalui Khutbah Terakhir ‘khutbah al-Wada’

Peralihan kepada fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang seterusnya sangat ditunggu-tunggu oleh seluruh masyarakat di negara ini.

Kita dapat melihat bagaimana kegai.rahan sesetengah pihak apabila dilonggarkan beberapa sektor seperti sektor ekonomi yang membabitkan perniagaan dan pelancongan. Namun, peralihan ini tidak harus diambil ringan dari segi penjagaan prosedur operasi standard (SOP) dan norma baharu.

Bahkan, kita akan hidup bersama C0v!dI9 dalam fasa end3mik. Mengikut Kamus Dewan, end3mik bermaksud peny4kit yang sentiasa terdapat pada orang atau daerah tertentu.

Namun, ada sebahagian masyarakat yang bersikap pes!mis dengan apa yang sedang berlaku. Melihatkan kepada kes yang masih tinggi dan ‘ked3gilan’ segelintir pihak yang belum mendapatkan suntikan v4ksin, keadaan ini menggambarkan sikap neg4tif sebahagian warga terhadap usaha pihak berkuasa.

Ataupun, dengan kata lain seakan-akan sudah merasa l3mah dan berputus as4. Sedangkan Allah SWT berfirman: “Dan janganlah kamu merasa l3mah (dalam perju4ngan memper.tahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berduk4cit4 (terhadap apa yang akan men!mpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi mus0h dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman.” (Surah Ali-Imran, ayat 139)

Ujian Allah SWT turunkan melalui wab4k C0v!dI9 ini mengingatkan kepada khutbah Rasulullah SAW yang terkenal dengan nama ‘khutbah al-Wada.’

Peri pentingnya peringatan Nabi SAW dalam khutbah ini dapat difahami daripada kata-kata baginda: “Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak aku katakan! Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kata ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.” (Riwayat Muslim)

Ungkapan “Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini” sebenarnya meny3ntap jiwa yang mendengarnya. Cinta kita kepada sebaik-baik makhluk Allah ini pastinya akan membuatkan kita berasa sayu dan terharu dengan ungkapan yang mendalam maknanya. Seolah-olah baginda sudah merasakan hampir saatnya baginda kembali kepada Allah.

Permulaan khutbah dengan ungkapan yang meny3ntuh perasaan seperti ini pasti menarik perhatian pendengar untuk mengikuti setiap patah ucapan Nabi Muhammad SAW dalam khutbah itu dengan penuh perhatian. Kaedah ini adalah antara cara paling berkesan untuk menarik perhatian audien kepada sesuatu khutbah atau ucapan.

Pertamanya, adalah berkaitan hak asasi manusia iaitu kesucian d4rah manusia yang wajib dijaga daripada segala jenis penc4bulan. Rasulullah SAW bersabda: “Wahai manusia! Dar4h dan harta kamu mesti dihormati sehingga kamu bertemu kembali dengan Tuhan kamu. Ia mesti dihormati seperti keh0rmatan hari kamu ini (Hari Arafah) dan keh0rmatan bulan kamu ini (bulan haram Zulhijjah).” (Riwayat Muslim)

Ingatan kita kepada khutbah Wada’ ini sepatutnya dapat memuhasabah apa yang sedang berlaku kini. Banyak penc4bulan hak asasi manusia seperti hak beragama dan menjalani kehidupan dengan bebas dan beribadat. Begitu juga penc4bulan hak sebagaimana yang berlaku di Pal3stin yang dijajah Isr43l.

Malah, kez4lim4n juga berlaku di negara Islam dalam kalangan sesama Muslim. Oleh itu, tepatlah pesan baginda: “Kembalikan h4rta yang diaman4hkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.” (Riwayat Muslim)

Sepatutnya peringatan Nabi SAW dalam khutbah ini sentiasa diulangkaji setiap tahun supaya umat Islam mendapat pengajaran dan membetulkan keadaan.

Perkara kedua yang disentuh oleh Rasulullah SAW ialah berkaitan kemuliaan wanita. Dalam Islam, tiada perbezaan di sisi Allah SWT bagi sesiapa yang mentaati-Nya.

Firman Allah SWT: “Sesiapa yang beramal soleh, lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan memb4las mereka, dengan memberikan pahala yang lebih daripada apa yang mereka telah kerjakan.” (Surah al-Nahl, ayat 97)

Oleh itu, baginda SAW berpesan dalam khutbah ini: “Terimalah pesananku untuk berbuat baik dengan wanita ini. Mereka pembantu kamu. Mereka tidak memperoleh apa-apa bagi diri mereka. Kamu mengambil mereka sebagai amanah Allah serta menghalalkan kem4luan mereka dengan kalimah Allah.” (Riwayat Muslim)

Seterusnya baginda Rasulullah SAW mengingatkan kita kepada mus0h utama manusia iaitu sy4itan. Baginda memberi am4ran bahawa sy4itan pasti meny3satkan manusia dan tidak akan berhenti selamanya.

Perkara ini sebagaimana firman Allah SWT: “Sesungguhnya sy4itan adalah mus0h bagi kamu, maka jadikanlah dia mus0h (yang mesti dijauhi t!pu day4nya); sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk ner4ka.” (Surah Fatir, ayat 6)

Firman Allah SWT: “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah sy4itan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah sy4itan, sesungguhnya sy4itan itu sentiasa menyuruh (pengikutnya) melakukan perkara k3ji dan perbuatan mung.k4r. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih daripada d0sa selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut undang-undang peraturan-Nya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Nur, ayat 21)

Rasulullah SAW juga mengingatkan umat Islam kepada dua sumber utama yang menjamin kehidupan manusia agar tidak s3sat di dunia ini. Sumber itu ialah kitab Allah dan sunnah nabi-Nya.

Akhirnya, selepas selesai menyampaikan khutbah, Nabi SAW membacakan firman Allah SWT: “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu.” (Surah al-Maidah, ayat 3)

Sumber: Penulis Ketua Unit Bahasa Arab, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (UM), Pusat Pendidikan UM, Bachok, Kelantan Via Harian metro

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Lep4s Hampir 30 T4hun, Pihak Hospital Baru Sed4r Punca Air Rup4nya Dari Tandas

Sebuah hospital universiti di Suita, Jepun baru tahu bahawa sumber air yang digunakan mereka sejak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *