Home / Info Dunia Islam / Kerana ingin menyertai pertandingan hafazan al-Quran, Pelajar Pondok ini sanggup berkampung di ladang kelapa sawit untuk mencari akses Internet
demi-menyertai-pertandingan-hafazan-al-quran,-pelajar-pondok-ini-sanggup-berkampung-di-ladang-kelapa-sawit-untuk-mencari-akses-internet

Kerana ingin menyertai pertandingan hafazan al-Quran, Pelajar Pondok ini sanggup berkampung di ladang kelapa sawit untuk mencari akses Internet

Putrajaya: Demi meny.ertai pertandi.ngan hafa.zan al-Quran, Haikal Fir.daus Mohd Jaafarudin, 16, sanggup berkam.pung di ladang kelapa sawit di Kampung Belukar Juling, Mersing, Johor untuk mencari akses Internet.

Kisah pelajar Pondok Moden Al Abaqirah di Gombak itu dikongsi di Faceb00k Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) yang gigih mahu menyertai pertandingan itu.

Haikal Firdaus memuat naik gambarnya dalam kereta dengan komputer riba dan iPad diletakkan di atas rehal di hadapannya.

Turut menemani pelajar itu di ladang kelapa sawit ialah bapanya, Mohd Jaafarudin bersama datuk, Mohd Nasir Mohd Din, 64, dan nenek, Asmah Jusoh, 63.

Haikal Firdaus berkata, dia menyertai pertandingan hafazan anjuran JAWI pada Rabu lalu namun, tiada akses Internet di kampung menyebabkan dia meminta bantuan datuknya mencari akses di kawasan ladang kelapa sawit.

Katanya, ujian menghafaz al-Quran secara maya itu sangat men.guji kekuatan minda dan fizikal lebih-lebih lagi kepada peserta yang tinggal di kampung.

“Akses Internet yang perlahan menjadi c4baran dan ada ketika pada waktu malam terpaksa keluar rumah bagi membuat persiapan.

“Saya bersyukur usaha ini berbaloi apabila diumum sebagai johan hafazan al-Quran juzuk 1 hingga 20 dan menerima hadiah wang tunai RM4,000, pakej mengerjakan umrah untuk dua orang serta hadiah iringan.

“Ini adalah kejayaan kedua saya dan pada tahun lalu saya turut memenangi kategori sama. Saya bercadang membawa bapa, datuk dan nenek mengerjakan umrah bagi menghargai sus4h pay4h membantu sepanjang menyertai pertandingan ini,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, JAWI di FB berkata, usaha gigih Haikal Firdaus itu bagi memastikan mutu persem.bahan dan alunan ayat suci al-Quran dapat disampaikan dan diperdengarkan dengan jelas dan lancar.

“Tahniah adik Haikal Firdaus kami doakan kejayaan dunia dan akhirat,” katanya.

Keputusan kemenangan Haikal Firdaus diumumkan JAWI semalam pada Majlis Penutupan Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Negeri Wilayah Persekutuan Tahun 1443H/2021M yang disempurnakan Pengerusi JAWI, Datuk Dr Mohd Daud Bakar secara maya.

Turut hadir, Pengarah JAWI, Datuk Mohd Ajib Ismail.

Sumber: Harian Metro

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Lep4s Hampir 30 T4hun, Pihak Hospital Baru Sed4r Punca Air Rup4nya Dari Tandas

Sebuah hospital universiti di Suita, Jepun baru tahu bahawa sumber air yang digunakan mereka sejak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *