Home / Berita Terkini / Dunia | Buang saja atau jangan beli telefon jenama China’

Dunia | Buang saja atau jangan beli telefon jenama China’

VILNIUS: Menteri Pertahanan Lithuania menasihatkan rakyatnya supaya membuang telefon bimbit dari China atau mengelakkan daripada membeli jenama dari negara itu, selepas laporan kerajaan mendapati beberapa peranti pengesan dipasang dalam telefon itu.

Pusat Keselamatan Siber negara mendedahkan, telefon bimbit yang dijual di Eropah oleh syarikat gergasi telefon pintar, Xiaomi Corp. didakwa mempunyai peranti yang boleh mengesan terma seperti ‘Free Tibet’, ‘Long live Taiwan independence’ atau ‘democracy movement’.

Keupayaan dalam perisian telefon model Mi 10T 5G Xiaomi dimatikan untuk ‘wilayah Kesatuan Eropah’, tetapi dapat dihidupkan dari jauh pada bila-bila masa.

Wakil Menteri Pertahanan, Margiris Abukevicius mengesyorkan orang ramai supaya tidak membeli telefon bimbit buatan China dan membuangnya secepat mungkin.

Xiaomi belum memberikan sebarang maklum balas dari agensi berita Reuters berhubung perkara itu.

Laporan sama turut mendedahkan telefon bimbit Xiaomi menghantar data sulit pengguna ke server Singapura.  Kelemahan keselamatan itu dijumpai pada telefon pintar model P40 5G oleh Huawei China, tetapi tidak dijumpai di telefon pintar buatan negara itu yang lain.

Artikel asal dari UTUSAN

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.