Home / Berita Terkini / Kita (Malaysia) mungkin tidak selesa Australia kini miliki kapal selam tenaga nuklear

Kita (Malaysia) mungkin tidak selesa Australia kini miliki kapal selam tenaga nuklear

Berkemungkinan besar wujud “ketidakselesaan” di Malaysia susulan pengumuman perikatan pertahanan baru antara Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat (AS) di mana Australia bakal memperolehi teknologi kapal selam berkuasa nuklear, kata seorang pakar.

Se0rang penganalisis dari Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa Malaysia Thomas Daniel berkata perikatan yang dinamakan sebagai Aukus adalah petunjuk serius berhubung komitmen AS di Asia Pasifik.

Bercakap kepada MalaysiaNow, beliau me.nyatakan perjanjian tersebut akan me.nyaksikan AS berkongsi beberapa teknologi ketenteraan paling sen.sitif miliknya dengan Australia.

Susulan itu, Australia akan menjadi negara kedua selepas Britain yang memiliki akses teknologi nuklear AS bagi kapal selam.

“Seperti kebanyakan negara-negara Asia Tenggara, Malaysia mung.kin tidak se.lesa tentang bagaimana satu lagi perjanjian yang tertumpu kepada pertahanan melibat.kan rakan dialog Asean hadir di rantau ini akan mempengaruhi ketegangan se.rantau,” katanya dan menambah hubungan negara2 di rantau ini sudahpun tegang.

Sumber MalaysiaNow, MSN dan kredit gambar berita harian.

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *