Home / Info Viral / [Video]Kapal Laut Ini Cuba Menyeberangi Segitiga Bermuda, Namun Apa Yang Dirakamkan Di Kawasan Tersebut Lautnya Amat Ng3ri Dan Menakutkan.

[Video]Kapal Laut Ini Cuba Menyeberangi Segitiga Bermuda, Namun Apa Yang Dirakamkan Di Kawasan Tersebut Lautnya Amat Ng3ri Dan Menakutkan.

Segitiga Bermuda adalah wilayah khayalan yang menghubungkan tiga titik, iaitu Florida, Puerto Rico dan pulau Bermuda. Secara keseluruhan, kawasan ini mempunyai luas 4 juta kilometer persegi. Kawasan ini berkait rapat dengan kehilangan kapal dan pesawat yang penuh misteri.

Salah satunya adalah skuadron dari lima pesawat Tentera Laut AS yang hilang tanpa jejak pada tahun 1945. Jumlah kes kehilangan pesawat dan kapal di Segitiga Bermuda telah menyebabkan banyak spekulasi.

Fenomena ini dibincangkan menggunakan teori popular, fiksyen ilmiah, untuk dikaitkan dengan peristiwa ghaib.

Namun, menurut Jaringan Keselamatan Penerbangan dan Pengawal Pantai AS (USCG), fenomena kapal dan pesawat yang hilang dapat dikaitkan dengan ribut atau keadaan kenderaan yang tidak selamat.

Di laman web USCG, sering ada pertanyaan “Apakah Segitiga Bermuda benar-benar ada?”. Menanggapi hal ini, mereka menjawab, “Sekiranya hilangnya pesawat dan kapal selama bertahun-tahun, tidak ada alasan lain selain penyebab fizikal.”

Dengan kata lain, proses di lautan yang berlaku secara normal dan kesalahan manusia adalah kemungkinan penyebab fenomena ini.

Seperti dikutip dari Live Science, Selasa (22/3/2016), berikut adalah beberapa kemungkinan yang menyebabkan kehilangan kapal dan pesawat di Segitiga Bermuda.

Teori Kehilangan Pesawat Tentera Laut AS Menurut Perkhidmatan Lautan Nasional, 70 peratus permukaan Bumi terdiri dari lautan, dengan kedalaman rata-rata 3,700 meter hingga kedalaman 11,000 meter.

Lautan berisi sekitar 1.338 kilometer kubik air, jadi tidak menghairankan kapal dan kapal terbang dapat hilang dan tidak meninggalkan jejak. Pada tahun 1964 seorang wartawan, Vincent Gaddis, menjuluki laut di lepas pantai tenggara Atlantik AS sebagai ‘Segitiga Bermuda’.

Gaddis memberikan judul kepada sebuah artikel mengenai kehilangan misteri pesawat Tentera Laut AS, Penerbangan 19, pada tahun 1945. Satu lagi pesawat Tentera Laut AS dengan kru 13 yang dimaksudkan untuk mencari Penerbangan 19 juga hilang.

Ini dilaporkan oleh veteran Angkatan Laut AS Howard L. Rosenberg, yang menulis mengenai Segitiga Bermuda dalam sebuah artikel untuk Komando Sejarah dan Warisan Angkatan Laut (NHHC). Dia mengatakan Penerbangan 19 mungkin tersasar dan akhirnya kehilangan bahan bakar.

Sekiranya terhempas, pesawat itu akan rusak dan tenggelam, dan air laut terlalu sejuk sehingga kru tidak dapat bertahan. Pesawat penyelamat yang dikerahkan untuk mencari burung besi itu adalah PBM, yang dijuluki sebagai ‘tangki gas terbang’ kerana jenisnya yang mudah terbakar. Rosenberg mengatakan kemungkinan besar mereka mengalami kemalangan yang membakar pesawat.

“Kawasan Segitiga (Bermuda) adalah salah satu tempat yang paling sering dilalui di dunia. Semakin besar jumlah kapal dan pesawat yang melintas, semakin besar kemungkinan sesuatu terjadi, “tulis Rosenberg.

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.