Home / Masakan / RESEPI IKAN KEMBUNG SAMBAL CEKUR

RESEPI IKAN KEMBUNG SAMBAL CEKUR

IKAN KEMBUNG SAMBAL CEKUR

 

Bahan-bahan :

 

2 ekor Ikan Kembung (disiang dan dilumurkan serbuk kunyit)

3 biji Bawang Merah *

3-4 biji cekur bersaiz sederhana *

5-6 biji cili padi (ikut tahap kepedasan yg korang nak) *

Daun Cekur

2 sudu makan santan ( guna yg kotak je)

1 limau purut / air asam jawa pun boleh ajee

garam & gula secukup rasa

#Penyediaan :

 

Panaskan kuali,letak minyak masak & goreng Ikan Kembung sehingga agak garing,tapi jangan over garing pulak,hehe.Then,ketepikan.

Kisar bahan yang bertanda *

Panaskan kuali,masukkan minyak dan bila dah panas,masukkan bahan kisar dan kacau.Bila dah pecah minyak, masukkn santan dan kacau lagi.Then,masukkn air limau purut /air asam jawa + garam & gula.Owh ya,hiriskan halus-halus sedikit daun kecur dan masukkn ke dalam kuah.Kacau,then boleh la tutup api.

Tuang kuah ke atas ikan goreng.Hiaskn dengan daun Cekur.

Senang kan?simple je.Try la!for those yang minat dengan bau cekur ni,mmg best la.Mcm YM ni mmg suka sangat ngan Cekur.Haha.Tapi tu la,susah juga nak dapat Cekur nieh.

 

Selamat Mencuba uols!

Kredit yayansmum.com

About admin

Check Also

Resepi Bihun Soto

Resepi Bihun Soto so Beshhh Jom tengok resepinya. A. RESEPI KUAH SUP 1. Panaskan sedikit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *