Home / Isu Semasa / Anak Ayam Mahal Punca Harga Ayam Naik

Anak Ayam Mahal Punca Harga Ayam Naik

IPOH – Peningka’tan harga anak ayam antara faktor dikenal”pasti punca kenaikan harga ayam di pasaran.

Exco Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penggu’na, Integrasi Nasional dan Masyarakat Sivil Perak, Datuk Abdul Yunus Jamahri berkata, keadaa’n itu menyebabkan penternak mengurangkan pembelia’n anak ayam dan pengurangan bekalan di pasaran.

“Pihak Kementerian Perdagang’an Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) juga telah melakukan siasat’an. Terdapat beberapa faktor (kenaikan harga ayam) iaitu peningk’atan harga dedak yang mana sebelum ini makanan ayam RM800 satu tan. Sekarang maklumat yang kita terima meningkat kepada RM1,400 satu tan.

“Selain itu, masalah di peringkat ladang apabila mereka mengalami kekurangan pekerja asing dan terpak’sa menggaji pekerja tempatan dengar kos yang lebih tinggi,” katanya kepada pemberit’a selepas meninjau Pemantauan Harga Maksimum Kit Ujian Pantas Antigen Covid-19 di pusat membeli-bela’h Ipoh Parade, di sini pada Selasa.

Abdul Yunus berkata, disebabkan keadaa’n itu, penternak mengalami peningkatan kos di peringkat ladang.

Jelasnya, KPDNHEP Perak giat melakukan pemeriksaan di seluruh nege’ri dan mendapati terdapat beberapa lokasi yang menjual ayam pada harg’a tinggi sehingga RM11.50 sekilogram seperti di Pasar Awa’m Gopeng.

Menurutnya, terdapa’t juga ayam yang dijual pada harga RM5.90 di pasar raya disebabkan pihak pasar raya mempunyai kontrak dengan pihak ladang memas’tikan harga yang diperoleh lebih rendah dan stabil.

Dalam perkem’bangan berkaitan, beliau berkata, KPDNHEP akan sentiasa memantau dan mencari jalan untuk menstabilkan harga ayam di pasaran seluruh Perak memandangkan ia akan berlarutan dala’m jangka masa panjang.

Sementara itu menge’nai penjualan kit ujian pantas antigen Covid-19 di Perak, Abdul Yunus menjelaskan sehingga kini tiada sebarang aduan diterima KPDNHEP mengenai harga jua’lan melebihi yang ditetapkan.

Tambah beliau, sejak 5 September lalu sebanyak 125 premis telah diperik’sa.

Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.