Home / Info Dunia Islam / Pegawai Polis Di United Kingdom Ini Adalah Juga Merupakan Seorang Imam Di Salah Sebuah Masjid Di England

Pegawai Polis Di United Kingdom Ini Adalah Juga Merupakan Seorang Imam Di Salah Sebuah Masjid Di England

Seorang imam di sebuah masjid di UK memberi inspirasi kepada orang ramai. Selain menjadi pemimpin di rumah ibadat Muslim, dia juga berperanan sebagai pegawai polis yang cepat membasmi jen4yah.

Lelaki bernama Emad Choudhury (29) itu dikenali menyertai Polis Midlands Barat, Birmingham, England. Dia kini mempunyai pangkat konstabel polis (PC).

Emad ditugaskan untuk menangani jenay4h jalanan yang berlaku di Birmingham. Sebilangan besar jenay4h ini dilakukan oleh remaja atau orang muda.

Dengan menjadi pegawai polis, Emad berharap dapat menjangkau dan memberi inspirasi kepada pemuda Muslim yang lain untuk mengikuti jejak langkah memberi keselamatan kepada masyarakat.

Dia sebelum itu menghabiskan lima tahun di Trust’s Shoulder Mosque di Balsall Heath, Birmingham, sebelum menjadi pegawai pada tahun 2018. Emad menyelesaikan tugas pantas dengan Pasukan Alam Sekitar Edgbaston sebelum ditugaskan ke Unit Penjaga Projek yang ditugaskan untuk menangani jenay4h pis4u dan pemuda kegan4san.

Emad masih menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Bahu Trust. Dia menyatakan bahawa tugas agama dan polis setakat ini lebih mudah daripada yang dibayangkan.

“Saya fikir akan menjadi lebih sukar untuk menjadi diri saya sendiri. Saya berdoa lima kali sehari, pada waktu-waktu tertentu, dan bimbang akan sukar menahan kekuatan. Pada hakikatnya ia cukup sederhana dan Inspektor saya memahami bahawa ada saat-saat singkat ketika saya perlu berhenti sejenak, “kata Emad, dipetik dari Metro, Selasa (25/8/2020).

“Ada ruang solat khas, tetapi jujur ​​saya akan senang mengeluarkan karpet solat saya di tepi jalan semasa rondaan jika diperlukan,” sambung Emad.

“Saya mendapat sedikit ejekan daripada orang-orang yang saya kenal di komuniti saya tentang menjadi polis, tetapi tidak ada pencer0bohan. Orang yang saya ajak bicara berminat, mereka ingin tahu apa yang telah saya lakukan. Dua orang yang saya kenal sekarang telah melamar untuk menjadi pegawai polis, ”jelasnya.

Awal tahun ini Emad dan Masjid Bahu Trust memenangi Anugerah Bandar Selamat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk video yang mereka buat mengenai kisah dua ibu Muslim yang terkena jen4yah pis4u.

Dia mengatakan bahawa mendidik orang tentang jen4yah pis4u adalah sesuatu yang “sangat dia gemari”. Dia meneruskan bahawa terlalu banyak kanak-kanak, termasuk beberapa di kawasan kejiranannya di Sparkbrook, terbvnvh oleh jen4yah pis4u.

“Saya tahu komuniti ini, saya tinggal di sini dan saya tahu bagaimana ia berfungsi. Saya cuba menggunakan akses saya kepada orang-orang di sini untuk mengelakkan lebih banyak korb4n jiw4, “katanya.

Emad kini sedang mengerjakan video lain untuk ditayangkan di masjid dan sekolah. Video ini mengisahkan tentang dua rakannya yang terpisah ketika salah seorang dari mereka dijaga oleh geng untuk menjual dad4h.

Kamran Shezad dari Masjid Bahu Trust berkata, “Emad telah membantu menyampaikan karya kami mengenai jenay4h keker4san dari perspektif kepercayaan. Ini mengubah kehidupan banyak orang muda di Birmingham Timur. Senang melihat Polis Midlands Barat mengisi kedudukan yang unik dan berpengaruh dalam komunitinya. ”

“Dengan memakai topi dan kepercayaan polis, dia dapat mewakili polis kepada masyarakat dan masyarakat kepada polis,” katanya.

SUMBER: METRO.UK via islampos, kredit sibomokniko

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.