Home / Berita Terkini / Wanita mengaku tak salah curi tabung masjid | Aktivis sanggup bayar 10 kali ganda

Wanita mengaku tak salah curi tabung masjid | Aktivis sanggup bayar 10 kali ganda

Temerloh, Pahang : Se0rang aktivis alam sekitar sanggup membayar ganti rugi 10 kali ganda terhadap sebuah pengurusan masjid di Padang Pauh di Perlis.Khaidir Ahmad, 59, men4warkan diri untuk membayar RM400 berikutan pertuduhan yang dihadapi seorang tukang cuci sambilan, Nor Amira Roslan, 28, didakwa mencuri duit dal4m tabung masjid t3rbabit sebanyak RM40 pada bulan lalu s3lepas dih4dapkan ke Mahkamah M4jistret Kangar pada Khamis.

M3nurutnya, ia dilakukan atas dasar kemanusiaan terutama saudara seagama selain bersimpati dengan nasib dihadapi oleh wanita berkenaan.”Saya dengan rendah hati menawarkan diri untuk menggantikan wang tabung masjid RM40 yang dicuri oleh wanita ini sebanyak 10 kali ganda atau RM400 jika Ahli Jaw4tankuasa (AJK) masjid berkenaan menarik balik laporan polis yang dibuat terhadap wanita berkenaan dan memaafkannya.

“Pihak masjid boleh menghubungi atau WhatsApp saya di 013 9288 288 dengan m3nyertakan nombor akaun masjid bagi tuju4n penggantian wang berkenaan.

“Saya juga merayu kepada sesiapa sahaja yang boleh membantu saya bagi menyampaikan mesej ini kepada pihak masjid berkenaan,” katanya kepada wartawan  pada Jumaat.

“Namun wanita ini mengambil w4ng dari tabung masjid cuma RM40 untuk membeli keperluan bagi meneruskan hidup terus didakwa di mahkamah dengan begitu pantas,” uj4rnya lagi.

Laporan Berita Sebelumnya 

Kangar: Tukang cuci sambilan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini, atas kesalahan mencuri tabung dan wang RM40 di Masjid Sirajuddin, Padang Pauh pada bulan lalu.

Tertuduh, Nor Amira Roslan, 28, hanya mengangguk faham dan mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Kamaliza Md Zain.

Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa melakukan kesalahan mencuri dalam bangunan dengan mencuri tabung Masjid Sirajuddin, Padang Pauh dan wang bernilai RM40 yang terdapat dalam tabung masjid itu pada 28 Ogos lalu jam 8.54 malam.

Dia didapati melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan di mana sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun serta denda dan jika ia kesalahan kedua atau berulang, tertuduh boleh dipenjara dan dikenakan denda atau sebatan.

Artikel asal dari sinar harian, harian metro dan media sosial

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.