Home / Info Viral / Taklik isteri hanya kerana sebab cucuk vaksin

Taklik isteri hanya kerana sebab cucuk vaksin

Tindakan seorang lelaki yang ‘menghukum’ jatuh talak kepada isterinya sekiranya wanita itu mengambil vaksin adalah bercanggah dengan hukum agama dan juga ketetapan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan.

Ini kerana sebelum ini, Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam yang bersidang pada 3 Disember tahun lalu mengambil ketetapan bahawa hukum penggunaan vaksin Covid-19 adalah harus dan ia wajib.

Memetik laporan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sebelum ini juga memaklumkan penggunaan vaksin bagi melindungi manusia daripada dijangkiti penyakit berbahaya bukanlah perkara asing dalam perspektif syarak.

Sehubungan itu, Zulkifli menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia terutama umat Islam agar patuh dan memberi kepercayaan penuh kepada kerajaan dalam menangani penularan pandemik Covid-19 menerusi penggunaan vaksin.

Terdahulu, seorang peguam syarie di laman Twitter berkongsikan kisah mengenai seorang isteri yang telah mengambil dos pertama vaksin Covid-19 secara ‘senyap-senyap’.

Menurut peguam dikenali sebagai @wafda_k, suami wanita itu tidak mahu mengambil vaksin berkenaan dan kebetulan mereka merupakan pasangan jarak jauh.

“Si isteri dalam dilema apabila ketika berborak dengan suaminya mengenai vaksin, si suami berkata jangan ambil vaksin.

“Suaminya pula berkata, jika wanita itu mengambil vaksin, maka jatuh talak kepada isterinya itu,” katanya yang membuatkan si isteri bingung dan mengajukan persoalan tersebut kepada peguam syarie.

Namun kata peguam itu, hanya Hakim Syarie sahaja yang boleh sabitkan sama ada jatuh talak ataupun tidak.

Susulan perkongsian itu, rata-rata pengguna Twitter mengecam tindakan lelaki antivaksin itu yang ‘menjatuhkan’ hukuman yang dianggap paling kejam kepada isterinya.

“Punya tak percaya vaksin, sanggup cakap macam tu, ingat kahwin ni main masak-masak ke?,” ciap @notyam_

Turut meninggalkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai @iszrynn98.

“Bila orang lelaki jenis ada masalah otak gunakan kuasa veto seolah akulah raja, aku suami, ringan sangat mulut lepastu gila talak.

“Jangan sampai menyesal sampai mental macam bekas suami aku sudah la, sampai aku pergi kubur pun dia ikut, setiap geri dia ‘follow’,” ciapnya.-

Sumber K! ONLINE

Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *