Home / Berita Terkini / Jkn Siasat Vi’deo Tu’lar lelaki Maut Jatu’h katil Ho’spital

Jkn Siasat Vi’deo Tu’lar lelaki Maut Jatu’h katil Ho’spital

SUNGAI PETANI: Vide’o berdurasi 37 saat memaparkan pesakit lela’ki berusia 60-an terjatuh di lantai sebelum meninggal dunia di Hos’pital Lama, di sini, tular dalam media sosial kerana did’akwa berlaku akibat kecuaian doktor dan jururawat.

Video dimu’at naik seorang pengguna Facebook (FB) itu menunjukkan pesakit terbabit yang mem’akai kain tan’pa baju, berjalan dalam keadaan lemah sebelum dia terjatuh.

Pemilik akaun FB berkenaan yang tidak diketahui sama ada mempunyai ikata’n keluarga atau sebaliknya, meninggalkan hantaran mendak’wa pihak hospital bersikap sambil lewa tanpa memberikan bantuan kepada ma’ngsa.

Antara kan’dungan petikan ditulis pemilik FB terbabit mendakwa walaupun sudah hampir seteng’ah jam mangsa terjatuh, namun doktor dan jururawat bertugas ga’gal mengambil tindakan serta-merta merawa’tnya.

Malah, pem’ilik akaun FB itu dalam tulisannya juga mendakwa apab’ila pesakit lain melaporkan kejadian itu k”epada jururawat, mereka pula disuruh petugas kes’ihatan melakukan pemeriksaan terhadap pes’akit yang jatuh berkenaan.

Arahan itu didak’wa dibe’rikan jururawat kepada pesakit yang membuat laporan bagi memastikan mangsa yang terjatuh itu masi’h bernya’wa atau tidak.

Sementara itu, Peng’arah Kesihat’an Kedah, Dr Othman Warijo, berkata Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) sedang menjalankan s’iasatan lanjut berhubung isu ini.

“Kita masih meng’umpul maklumat lengkap dengan siasatan akan dijal’ankan secara menyeluruh dari pelbag’ai aspek.

“Setakat ini, apa yan’g hanya saya boleh sahkan vide’o tular itu lokasinya memang di hosp’ital lama,” katan’ya ketika dihubungi, malam ini.

Ketua Polis Daer’ah Kuala Muda, Asisten Komisio’ner Adzli Abu Shah pula berkata, pihaknya belum men’erima sebarang laporan berhub’ung kes kemati’an pesakit terbabit.

Sumber HM

Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.