Home / Info Viral / [VIDEO] Viral Belut ‘Raksasa’ Didakwa Seberat 1 Tan Ditemui Tepi Sungai, tapi …

[VIDEO] Viral Belut ‘Raksasa’ Didakwa Seberat 1 Tan Ditemui Tepi Sungai, tapi …

Berlaku Di Indonesia, orang ramai kagum melihat rakaman ‘seekor ikan sidat’ gergasi atau nama lainnya belut ‘raksasa’ di sebuah anak sungai.

‘Binatang’ bersaiz besar itu dilihat ‘terdampar’ di tebing sungai berkenaan sementara beberapa individu mengelilingi spesies tersebut.

satu Rakaman video tersebut telah meraih perhatian warga maya dengan lebih 1 juta tontonan di saluran Youtube Jambrong99 sejak dimuatnaik kira-kira 4 minggu lalu.

Seakan belut yang sebenarnya, namun ‘haiwan raksasa’ tersebut adalah satu replika yang dibina oleh seorang lelaki menggunakan batu dan tanah liat daripada anak sungai berkenaan.

Pros3s penciptaan replika itu turut dikongsikan menerusi video yang sama di mana lelaki berkenaan menyusun batu-batu sungai dan menampal tanah liat sedikit demi sedikit sehinggalah terhasil bentuk belut tersebut.

Dia kemudiannya mengecat haiwan itu dengan corak tompok hitam bagi memberi kesan realistik terhadap replika berkenaan.

Selain replika belut, lelaki itu turut menghasilkan replika haiwan lain seperti ikan arowana, ular dan penyu menggunakan kayu dan buluh.

Mari kita lihat apa sebenarnya

Sumber siakap keli dan media sosial

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.