Home / Info Viral / Ketepikan pandangan politik… Islam itu mudah kan” Nadir Kesal Foto Mendirikan Solat Atas Batu Diperli

Ketepikan pandangan politik… Islam itu mudah kan” Nadir Kesal Foto Mendirikan Solat Atas Batu Diperli

“Tolak pandangan p0litik… Islam itu mudah kan” Nadir Luah Kesal Foto Mendirikan Solat Atas Batu Diperli

Misi untuk membantu mangsa banjir di Yan, Kedah mengundang kecaman netizen apabila gambar anggota Jabatan Amal Malaysia (JAM) mula viral di sosial media.

Sekadar berkongsi aktiviti yang dilakukan, foto ahli kumpulan tersebut mendirikan solat di atas batu mendapat perhatian ramai setelah pemilihan tempat dikatakan tidak bersesuaian selain dimuatnaik dengan tujuan untuk menunjuk-nunjuk.

 

Tolak tepi soal politik

Isu tersebut mendapat perhatian ramai pihak termasuk aktivis Malaysia di Gaza, Nadhir Al Nuri. Menurut Nadhir, beliau jelas berasa kesal dengan tomahan yang dilemparkan terhadap anggota JAM yang mewakili parti politik Pas.

Kumpulan tersebut mendapat hentaman daripada banyak pihak setelah dilihat mendirikan solat ketika menjalankan tugas pemasangan paip untuk mangsa banjir.

“Islam itu mudah kan”

Tambah Nadhir dia, pemilihan tempat solat dibuat berdasarkan keadaan semasa kumpulan itu ketika berada di sana.

“Ada yang respon dan maklumkan, mereka memang sedang memasang paip di kawasan jeram itu. Jadi, mereka ambil peluang selesaikan solat di mana mereka berada. Islam itu mudah kan.

“Pandangan saya, kerja kebajikan memang kena diadun dengan elemen adventure dan keseronokan. Sebab yang terlibat ini anak muda, kadang-kadang dari pelbagai latar belakang dan perwatakan.

Aktivis itu turut berpendapat bahawa pandangan politik perlu diketepikan apabila melibatkan isu berkaitan pembangunan insan dan tarbiyah.

Sumber : Manzaidi Mohd Amin/Malaysia Gazette via oh my media

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu

Leave a Reply

Your email address will not be published.