Home / Info Viral / Cara padam akaun MySejahtera lama yang menggunakan nombor telefon tak aktif/telefon hilang/e-mel salah

Cara padam akaun MySejahtera lama yang menggunakan nombor telefon tak aktif/telefon hilang/e-mel salah

Perkongsian cara memadamkan akaun Mysejahtera oleh salah seorang pengguna di group MySejahtera Komuniti menjadi tular.

Berikut merupakan coretan beliau mengenai cara dan panduan yang disusunatur supaya mudah difahami.

Ni cara padamkan akaun MySejahtera yang lama,yang menggunakan nombor telefon tak aktif/telefon hilang/e-mel salah dan sebagainya..saya bantu setakat saya mampu jer..

EDIT : BUKA DEKAT CHROME,jangan sesekali buka dekat MySejahtera..tolong baca dan ikut satu per satu step yang saya ajar..aduhai kalau tersalah satu step jer,memang kelaut laa jawabnya..

STEP 1 : Pergi CHROME, search MYSEJAHTERA HELPDESK.. https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help_en/

STEP 2 : Tekan D..

STEP 3 : Tekan G..

STEP 4 : Masukkan ID MYSEJAHTERA yang lama(kalau ID MYSEJAHTERA tu nombor telefon,masukkan nombor telefon..kalau ID MYSEJAHTERA e-mel,masukkan e-mel)..

STEP 5 : Masukkan nombor telefon MYSEJAHTERA YANG LAMA(kalau ID nombor telefon,tekan nombor telefon..kalau ID e-mel,tekan e-mel)..alamat e-mel untuk dihubungi tu,masukkan e-mel yang aktif ye..

STEP 6 : Nanti akan jadi macam ni..tunggu e-mel..

 

STEP 7 : Ni e-mel pertama(abaikan e-mel ni)..tunggu e-mel kedua..

STEP 8 : Ni e-mel kedua(baca betul-betul..kalau sebiji macam e-mel ni,baru boleh pergi ke step seterusnya..

STEP 9 : Bila dah selesai STEP 1-STEP 8,buka MYSEJAHTERA(kalau MYSEJAHTERA BARU tak daftar lagi atau log out,buat dulu..bila dah selesai,buka macam ni)..tekan COVID-19 VACCINATION..

STEP 10 : Tekan Vaccine for(nama anda)..

STEP 11 : Nanti akan jadi macam ni,tekan CONFIRM..

STEP 12 : Jawab semua soalan(soalan yang pertama,jawab YA..soalan yang lain tu,atas diri anda..soalan yang alamat tu letak alamat,lepas tu tekan search..nanti akan keluar macam peta..selagi tak keluar,tak boleh proceed ye)lepas dah jawab semua,tekan SUBMIT..

STEP 13 : Nanti akan jadi macam ni..segala maklumat yang ada dalam MYSEJAHTERA LAMA,telah dipindah ke MYSEJAHTERA BARU..abaikan maklumat vaksin saya tu,saya dah cucuk first dose tapi tak diupdate lagi..dah macam-macam cara buat,tapi..hurm..ajar orang tapi masalah mysejahtera sendiri tak settle lagi😂

kredit untuk Siti Nur Zulaikha

https://www.facebook.com/groups/624711804800068/user/100056956070742/

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *