Home / Berita Terkini / Adik Aming Meninggal Dunia

Adik Aming Meninggal Dunia

KO’TA KINABALU – Ka’nak-kanak yan’g pernah tular di media sosial menerusi videonya yan’g petah berkata-kata sambi”l memberi nasihat dilapo’rkan meninggal dun”ia di kediamannya di Tawau pada awal pagi Khamis.

Muhammad A’ming Salleh Abdullah at’au lebih dike’nali sebagai Aming berusia lapan tahu’n meninggal duni’a selepas mengalami sesak nafas kira-kira jam 1.30 pagi.

Perka’ra itu disahk’an ibunya, Santi Sabri, 33, ketika dihubungi Sinar Harian.

Me’nurut Santi, ana’knya itu tiba-tiba mengadu mengalami sesak na’fas sebelum meninggal dunia.

Katanya, seb’elum ini anaknya itu berada dalam keadaan yang sihat dan aktif tan’pa sebarang penyakit at’au dijangkiti Covid-19.

“Tiada juga ap’a-apa, cu’ma dia makan mi segera saja kemudian sesak nafas. Saya sangka dia bias’a-bias’a saja, sebab anak saya tidak sakit.

“Se’mpat lagi dia an’gkat barang-barang saya, azan dan solat,” katanya.

Dia be’rkata, anak bon’gsunya itu turut sempat memberi pesanan ke’padanya sup’aya menu’tup aurat de’ngan sempurna.

“Se’belum mening”gal dunia, sempat lagi dia berpesan kepada saya, tut’up rapat-rapat aurat supaya bapa tidak menanggung dosa.

“Saya ti’dak san’gka anak saya pergi begitu saja, seb”elum dia meninggal, saya dan suami ada di sisinya,” luahnya dengan hiba.

Ujar Santi, jena’zah anaknya akan dikebu’mikan terus di tanah perkuburan Kamp’ung Titingan sebaik selesai untuk pengurusa’n jenazah.

Sebelum itu, Sinar Harian pada 3 Februari lal’u pernah melaporkan kisah Allahy’arham apabila video-video yang diraka’mnya banyak berunsur nasihat termasuk situasi terkini berkaitan pand’emik Covid-19.

Sa’lah satu videonya turut mendapat perhatian daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaako’b ketika beliau menjadi Ment’eri Kanan (Keselamatan) sebelum ini.

Video beruns”ur nasihat supaya orang ramai mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) mema’kai pelitup muka dimuat naik melalui Facebook miliknya pada 27 Oktober tah’un lalu telah diulang siar dan tular di media sosial.

Sumber sinar harian

Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.