Home / Info Dunia Islam / Afghanistan: Sumber asli Galian Luar Biasa, akan Mampu Menggegar Dunia

Afghanistan: Sumber asli Galian Luar Biasa, akan Mampu Menggegar Dunia

Kejatuhan tampuk kekuasaan kerajaan yang terlatih oleh Amerika Syarikat, dilihat sebagai satu kegagalan dalam krisis pentadbiran kemanusian pada abad era digital. Ianya telah memberi peluang untuk satu kekuasaan yang pernah disingkirkan dahulu – Taliban, untuk menguasai kembali negara yang dipanggil Afghanistan.

Di sebalik kisah & krisis yang dipaparkan oleh media massa, ada satu pengajaran yang patut kita ambil iktibar walaupun ianya nampak tidak elok, tetapi sebenarnya halus dan cantik.

Pengajaran kepada kita semua di sini adalah sifat komitmen pejuang Taliban yang tidak pernah mengenal erti putus asa, dan yang paling penting adalah kesabaran.

Ketiga-tiga sifat atau ciri tersebut telah memperlihatkan kepada dunia, bagaimana sekitar 75,000 ke 80,000 pejuang Taliban mampu menggegarkan sebuah organisasi kerajaan yang mempunyai jumlah ketenteraan seramai 300,000 dengan kelengkapan maju, mampu ditumpaskan dengan mudah kurang dari 24 jam.

Kisah sedemikian pernah terjadi semasa Rasulullah SAW masih bersama-sama kita di atas dunia ini lebih 1,400 tahun yang lalu. Sifat atau ciri inilah yang membawa kemenangan mudah kepada pihak Taliban.

Sifat atau ciri komitmen yang bersungguh-sungguh, tidak mengenal erti putus asa dan kesabaran ini sebenarnya perlu ada dalam diri seorang pelabur atau pedagang, lebih-lebih lagi yang ingin mengorak langkah kepasaran global seperti Wall Street.

Ianya diperlukan semasa mengambil ilmu, mempraktikkan ilmu dan dalam ketika kita melabur atau berdagang. Sentiasa dahagakan ilmu untuk memperlengkapkan diri dalam dunia pelaburan, kerana trend pasaran amat dinamik dan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

China Melangsungkan Pertalian Kerajaan Bersama Taliban

Langkah kontrovesi kerajaan China untuk terus bekerjasama dengan kerajaan Afghanistan sejurus Taliban mengambil alih kuasa, telah mengejutkan pihak barat. Pihak China di era industri digital ini, sentiasa dilihat mengambil langkah awal kerana peluang yang amat besar. Peluang yang besar ini dianggarkan bernilai lebih daripada USD1 trilion, dan pihak China ingin merebut peluang tersebut.

Tanah besar China adalah pengguna terbesar produk seperti lithium, cobalt dan nickel dalam perindustrian. Kesemua bahan mentah tersebut amat sukar diperolehi dan dalam jumlah simpanan yang terhad di dunia ini.

Bahan-bahan mentah ini banyak tersimpan di bumi Afghanistan yang kini dalam kekuasaan Taliban. Inilah penyebab utama kenapa kerajaan China yang berpusat di Beijing mengambil keputusan terburu-buru kerana peluang tersebut memang berharga.

Dengan menguasai pengeluaran bahan-bahan mentah yang luar biasa ini, kerajaan China mampu mengawal ekonomi dunia, terutama sekali dan aliran perdagangan (trade flows). Ianya secara tidak langsung akan menjadikan China sebagai salah satu kuasa ekonomi yang berpengaruh, dan mampu memberi impak dalam kestabilan ekonomi global.

Produk-produk canggih seperti lithium-ion, peralatan 5G serta angkasa lepas akan mampu dikuasai secara meluas oleh pihak kerajaan China. Ianya akan memberikan satu kelebihan dalam perundingan perdagangan diperingkat global.

Apa yang lebih strategik ialah menguasai bahan mentah dalam pembuatan senjata ketenteraan, dan ini akan mengingkatkan peringkat pertahanan bagi negara China, yang sentiasa dicabar oleh pihak barat.

Adakah kali ini kita akan melihat pertukaran kuasa ekonomi dunia ke Asia? Hanya masa akan menentukan.

Ditulis Oleh Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) dari Majalah Labur

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.