Home / Isu Semasa / Pekebun Hilang Punca Selepas 20 Tahun Hasil Ceroboh Hutan Dilumpuhkan Penguatkuasa

Pekebun Hilang Punca Selepas 20 Tahun Hasil Ceroboh Hutan Dilumpuhkan Penguatkuasa

“Pekebun Hi’lang Punca Pencarian Selepas 20 Tahun” Da’kwa Presiden Durian Musang King.

Minggu lalu ke’coh di media sosial selepas pekebun durian Musang King tidak berpuas hati selepas pihak berku’asa bertindak mene’bang semua pokok milik mereka kerana didapati telah mencero’boh kawasan seluas kira-kira 101 hektar selama bertahun-tahun.

Op Pamah yang bermula pada 3 Julai itu telah berjaya memus’nahkan lebih 15,000 pokok durian Musang King yang ditanam secara ha’ram di Hutan Simpanan Batu Talam Pahang.

Bagaimanapun, presiden Musang King Alliance (SAMKA), Wilson Chang pada 11 Julai 2021 telah menyatakan rasa tidak puas hati dan tidak bersetuju dengan tingakan pihak berku’asa.

Wilson turut menge’cam tindakan tidak berhati perut dan telah membuatkan kehidupan para pekebun seng’sara ketika musim pan’dem’ik ini.

Dalam hanya beberapa minit, pokok yang dibela, ditanam dan dijaga dengan penuh cermat selamat lebih 20 tahun habis begitu sahaja dalam masa 9 hari.

Tindakan JPMP membersihkan 250 ekar tanah tersebut dilihat akan memberi kesan kepada alam sekitar. Di mata JPNP, 15,000 pokok durian ini hanyalah nombor tapi bagi pekebun dan keluarga, ini adalah sumber pendapatan mereka yang terjej’as te’ruk kerana pan’demik. – Katanya.

Pihak berkuasa turut telah memaklumkan yang mereka kini sedang giat membersihkan tapak untuk kerja-kerja menanam pokok hutan dalam hutan simpan berkenaan.

Aktiviti menanam pokok hutan perlu dilakukan segera secara berperingkat, lebih 20,000 pokok hutan perlu ditanam. Pejabat Pembangunan Hutan Pahang Barat, Rotan Tunggal, di sini bertanggungjawab sepenuhnya menanam pokok yang turut dibantu kakitangan daerah lain. – Kata Nor Azirim Ahmad, Ketua Penolong Pengarah (Penguat kuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP)

Sumber : Ohmedia.my

Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.