Home / Isu Semasa / [Video] Setelah 16 tahun ‘merajuk’ akhirnya penyu kembali mendarat untuk bertelur di Pantai Batu Burok

[Video] Setelah 16 tahun ‘merajuk’ akhirnya penyu kembali mendarat untuk bertelur di Pantai Batu Burok

Setelah 16 tahun ‘merajuk’ akhirnya penyu kembali mendarat untuk bertelur di Pantai Batu Burok.

Se3kor penyu agar betina seberat kira-kira 100 kilogram (kg) tersebut dilihat mendarat di pantai pe3ranginan tersebut berhampiran Hotel Primula pada pukul 6.50 petang.

Seorang saksi, Che Muktar Bakar, 57, yang juga Pengarah Politeknik Besut berkata, beliau teruja m3lihat kelibat seekor penyu agar betina m3ndarat sewaktu sedang berjogging di kawasan p3sisir pantai tersebut.

“Haiwan reptilia itu naik secara perlahan2 menuju ke arah pantai dengan mengibas kedua-2 sayapnya sebelum mengorek pasir untuk bertelur.

Saya melihat proses penyu itu b3rtelur dari jauh sehingga waktu Maghrib (7.21 malam) dan difahamkan haiwan reptilia itu hanya turun semula ke laut pada pukul 8 malam (tadi),” katanya ketika ditemui Kosmo! di Pantai Baru Burok di sini semalam.

S3mentara itu, seorang aktivis pemuliharaan penyu, Rani Awang berkata, proses mengutip 50 biji telur penyu agar terbabit selesai sep3nuhnya pada pukul 11 malam tadi.

Pengasas Konservasi Penyu Marang yang merupakan badan bukan kerajaan (NGO) p3muliharaan penyu memberitahu, kesemua telur penyu berkenaan k3mudiannya diserahkan kepada pegawai Jabatan Perikanan negeri.

“Saya tidak menolak kemungkinan faktor kualiti pantai yang semakin bersih dan tenang tanpa hiruk-pikuk manusia ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mendorong haiwan reptilia itu kembali untuk bertelur,” katanya. –

Sumber Kosmo ONLINE dan media Sosial, Media Mulia TV

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.