Home / Usahawan / Ambil Alih 70 Hotel Dalam Masa 15 Bulan

Ambil Alih 70 Hotel Dalam Masa 15 Bulan

KUALA LUMPUR: P4ndemik COVID-19 y4ng melanda negara sejak awal tahun lalu menyebabkan sekt0r perh0telan neg4ra kian nazak dan banyak h0tel termasuk bertaraf lima bintang terpaksa gulung tukar dan menutup caw4ngan lantaran tidak mampu menampung k0s operasi.

Namun, berbez4 keadaannya bagi peng4sas H0tel Zamburger, N0rizam Tukiman, 40, apabila tempoh pandemik ini membuka ruang kepadanya untuk mengembangkan rangkaian h0tel itu dengan berjaya mengambil alih 67 hotel butik term4suk tiga hotel di Indonesia d4lam masa 15 bulan.

Kejay44n itu lantaran ramai pemilik h0tel yang menawarkan kepadanya pada h4rga yang murah untuk mengambil alih perniagaan perhotelan kerana tidak sanggup menanggung k0s operasi dan membayar gaji staf mereka.

“Kebanyakan pemilik hotel sudah berpvtus asa kerana urusan perniag44n mereka menurun 99 peratus kesan d4ripada pandemik ini dan ada sesetengah h0tel k0s0ng, tiada yang menginap pun.

“Jadi bagi menyelamatkan industri perh0telan dan mengelakkan lebih ramai kehilangan pekerjaan, saya ambil alih hotel bajet dan butik dalam kategori tiga bintang ke bawah,” katanya kepada Bernama b4ru-b4ru ini.

Berasal daripada keluarga yang svsah dan pernah tinggal di rumah setinggan, minatnya d4lam bidang perniag44n mula tersemai sejak di bangku sek0lah apabila terpaksa membantu ayahnya Tukiman Jasemo, 73, berniaga pisang goreng dan cakoi di tepi jalan demi menyara kehidupan.

Apabila usi4nya menginjak 16 tahun, Norizam memberanikan diri membuka gerai bvrger sendiri bermodalkan RM1,500 selepas membelinya daripada pemilik asal sew4ktu tinggal di Kampung Tuah Jaya, Taman Perling, Johor.

“K0misen penjualan burger saya guna untvk tampung perbelanjaan harian. Selain gerai tepi jalan, saya juga jual burger untuk dih4ntar ke kantin pejabat dan pernah naik turun bas semata-mata mendapatkan pelanggan di perhentian bas Larkin,” k4tanya.

Kemiskinan kelvarganya tidak menghalang beliau untuk mel4njutkan pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seg4mat dalam jurusan Diploma Analisis Pelaburan, kemudian bekerja sebagai pakar runding pelaburan di sebuah bank di Johor.

Terkini, beliau turut menamatkan pengajian di peringkat ‘Postgraduate Diploma in Financial Strategy’ dari Universiti Oxf0rd, England pada Jun lalu.

Meng4dunkan pengalaman secara langsung berniaga burger dan pel4buran saham sebagai seorang remisier sejak lebih 20 tahun, Norizam kemudian berjaya mengasaskan jenama sendiri antaranya produk makanan sejuk beku, UZ Food Berhad, patti d4ging burger, Zamburger sebelum melangkah ke bidang perh0telan pada 2015.

Beliau ketika itu bermula dengan hanya tiga h0tel iaitu dua hotel di Senai, J0h0r dan
sebuah di Kota Warisan, Sepang, Selang0r sebelum melebarkan empayar perniag44nnya dalam sektor itu ketika pandemik bermula pada awal 2020.

Ditanya bagaimana beliau b0leh mengambil alih h0tel dengan jumlah yang banyak dalam waktu singkat, anak jati J0h0r itu berkata beliau menggunakan tiga strategi perniagaan iaitu membeli hotel, membeli ‘perniag44n’ hotel itu dengan bangunan h0tel itu masih pemilik asal dan ketiga ialah melalui pajakan.

“Cont0hnya, untuk mengubah suai sebuah h0tel 30 bilik k0s purata RM3 juta dan jumlah itu agak mahal, jadi apa saya boleh buat untuk sebuah h0tel sedia ada saya pajak dengan pemilik asal dalam anggaran RM15,000 hingga RM20,000 sebulan untuk 15 hingga 20 tahun berbanding saya keluar duit RM3 juta untuk satu h0tel.

“Kalau set4hun saya tanggung sekitar RM240,000 untuk satu hotel, jadi perkara itu saya anggap adalah pelaburan atau kos saya membina sebuah h0tel dan dengan harapan industri perhotelan ini kembali pulih tahun depan,” katanya yang menyas4rkan untuk memiliki 100 hotel menjelang akhir tahun ini.

Dalam pada itu, Norizam berkata rangkaian hotelnya turut menampilkan imej patuh syariah dengan syarat antaranya tiada unsur haram dalam perniagaan dan hanya pasangan berkahwin dibenarkan menginap di dalam sebuah bilik.

Mengenai nama Zamburger di hotelnya yang kelihatan mungkin tidak komersial seperti nama hotel lain, pemilik bola sepak Kelantan FC itu berpendirian pemilihan nama Zamburger dibuat bagi membuktikan peniaga burger sepertinya boleh berjaya jika mempunyai cita-cita dan keazaman.

Sumber Bernama

Ramai yang bertanya dekat mana lokasi hotel Zamburger ni  , anda Boleh buat carian di applikasi BMF Community dan anda boleh dapatkan lokasi terdekat semua hotel muslim ini mahupun perniagaan yang lain

 

Aplikasi BMF Community diwujudkan kerana ingin memudahkan orang ramai mencari kedai muslim sekitar berikutan ramai yang sering  bertanya alamat kedai bumiputera muslim

Aplikasi ini boleh didapati di android, Bagi pengguna android anda boleh install di Google store melalui link dibawah
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.appdolph.login.android5eb57bf499562
Untuk pengguna ios yang ade kedai boleh daftar lokasi kedai anda di sini utk sementara waktu seblum kami lancarkan di applestore https://bit.ly/bmfcommunity
Mendaftar lah segera,dan muat turun sekarang

Advertisement

About admin

Check Also

Dihimpit Kemiskinan Nenek Tidur Dalam Almari Di Tepi Jalan

SURABAYA: S3buah @lmar1 k@yu b3rukuran 75 s3ntimet3r (cm) t!nggi dan 100 cm p@njang m3njadi ‘rum@h’ …

Leave a Reply

Your email address will not be published.