Home / Berita Terkini / [Video] Banjir Yan berpunca daripada aktiviti pembersihan hutan | NGO

[Video] Banjir Yan berpunca daripada aktiviti pembersihan hutan | NGO

K3rajaan Negeri Kedah digesa mengadakan siasatan aw4m bebas berkenaan bah besar yang melanda Yan smlm bagi memahami punca sebenar bencana itu boleh berlaku.

M3nurut P3rsatuan P3ngguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM), siasatan awam dan b3bas itu juga boleh mengenal pasti kelemahan yang ada serta langkah pencegahan dan pemulihan yang boleh diambil.

Dalam k3nyataan bersama dikeluarkan hari ini kedua-dia NGO itu mengambil maklum penafian dibuat Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, melalui m3dia yang banjir itu disebabkan pembalakan.

Bagaimanapun kata CAP dan SAM, ada sebab lain yang m3nyebabkan kejadian t3rsebut dan ia p3rlu dikenal pasti segera.

“Banjir lumpur yang dilihat di dalam video m3ngenai insiden itu jelas m3nunjukkan k3san daripada aktiviti pembersihan tanah,” kata mereka.

Ia mungkin bukan pembalakan tetapi yang pasti ialah pen3bangan pokok dan p3mbersihan hutan.

K3nyataan itu dikeluarkan Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader, dan Presiden SAM, Meenakshi Raman.

 

P3rlu hormat alam sekitar dan Alam semulajadi

S3malam berlaku bah m3ngejut menyebabkan beberapa p3tempatan di sekitar Gunung Jerai Yan dilanda banjir kilat dipercayai akibat kejadian kepala air dari kawasan air terjun di kaki gunung itu.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah berkata kejadian berlaku kira-kira jam 4 petang turut menyebabkan kerosakan jalan raya dan kediaman.

3 mangsa maut ditemukan di beberapa lokasi di sekitar kawasan Gunung Jerai dan tiga lagi yang hilang di kawasan Titi Hayun – setakat awal petang ini – masih belum ditemui.

M3nurut CAP dan SAM, sebelum ini mereka dan penduduk di Bukit Singkir, Yan sudah membantah projek kuari di Hutan Simpan Gunung Jerai sejak lebih 15 tahun lalu.

Katanya kuari itu dib3narkan beroperasi oleh kerajaan negeri ketika itu walaupun m3langgar Rancangan Tempatan Yan.

“T4mbahan pula, memang tidak s3harusnya t3rdapat sebarang aktiviti pembersihan hutan di kwsn sensitif alam sekitar itu tetapi imej daripada Google m3nunjukkan banyak pokok dit3bang dan operasi m3lombong berjalan,” kata mereka.

M3nurut NGO itu lagi s3mua aktiviti yang m3musnahkan di kawasan ekosistem mudah terjejas perlu dihentikan dengan segera, disiasat dan langkah pemulihan diambil untuk mencegah kemungkinan berlaku kemusnahan lain seperti aliran lumpur, tanah runtuh dan banjir.

Katanya apa yang b3rlaku s3malam m3rupakan p3ringatan serius dan m3nteri besar mestilah bertindak, bukannya melihat ia sebagai takdir.

CAP dan b3rkata Gunung Jerai m3rupakan kawasan sensitif yang mesti dilindungi.

“Kita tidak harus m3neruskan aktiviti biasa s3perti sebelum ini. Banjir besar penuh trag3di di Yan itu p3rlu dijadikan contoh.

“Kita p3rlu m3nghormati alam semula jadi, m3ngakui akan adanya batasan dan m3ngambil langkah p3ncegahan dengan s3gera,” katanya.

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.