Home / Info Viral / 75 percent paru2 Fazli Zainal sudah rosak akibat Covid-19

75 percent paru2 Fazli Zainal sudah rosak akibat Covid-19

KL : Ujian imbasan tomografi berkomputer (CT Scan), hari ini m3ndapati kira-kira 75 peratus paru-paru penyanyi Fazli Zainal, 43, rosak akibat Covid-19.

Fazli ketika dihubungi berkata, dia amat t3rk3jut dengan keputusan imbasan itu sebaik dimaklumkan doktor kepadanya.

“K3san kerosakan ke atas paru-paru saya akibat Covid-19 agak teruk juga. Dis3babkan itu, saya masih mengalami batuk-batuk dan kesukaran bernafas. Malah, jika bercakap pun saya cepat mengah.

“Walaupun keadaan kesihatan beransur pulih sekarang, tapi saya masih belum boleh b3rnafas dengan baik lagi dan perlu bergantung dengan bantuan oksigen,” katanya yang kini dirawat di Hospital Ampang.

Fazli b3rkata, dia pernah cuba ke tandas tanpa bantuan oksigen, 3tapi dalam tempoh satu minit paras oksigen dalam badannya turun mendadak dari 93 peratus hingga 55 peratus.

M3nurut Fazli, dia juga belum b3rkesempatan mengambil suntikan dos pertama vaksin yang sepatutnya pada 23 Julai apabila dia dijangkiti Covid-19 sebelum tarikh itu.

“K3tika masih di tahap pertama dan kedua, saya hanya kuarantin diri di rumah selama seminggu. Bagaimanapun, saya dimasukkan ke Hospital Ampang pada 31 Julai lalu kerana tahap oksig3n turun sehingga 75 peratus.

Tak sangka juga, sudah 20 hari saya m3nerima rawatan di hospital ini k3rana jangkitan Covid-19. Namun, terima kasih kepada keluarga, rakan2 sel3briti dan orang ramai yang tak putus2 doakan untuk saya.

Setiap hari, ramai orang bertanya kh4bar dan itu cukup m3mberikan saya semangat. Bagi saya sekarang, hanya doa2 daripada anda yang tidak putus buat saya amat penting untuk sembuh dari wabak ini,” katanya.

M3nurut Fazli, apa yang dibimbangkan ketika tahap kesihatannya teruk ialah kematian.

Katanya, dia terfikir2 apakah mampu t3rlepas daripada menjawab soalan Malaikat di dalam kubur nanti.

Just3ru, saya kini memang m3ndahulukan solat lebih awal. Ini k3rana, saya tidak tahu bila nyawa akan dicabut dan setiap kali masuk waktu, saya akan t3rus solat dan tidak bertangguh lagi,” katanya.

Ditanya juga m3ngenai jangkaan dia akan dib3narkan pulang ke rumah, Fazli berkata, mungkin dalam t3mpoh seminggu lagi.

Namun, katanya semua b3rgantung kepada tahap k3sembuhan kesihatannya dan kebenaran daripada doktor.

Fazli juga pernah muncul dengan single berjudul Mantan Yang T3rluka ciptaan Ajai dan lirik oleh Ahmad Fedtri Yahya.

Dia juga tampil dengan lagu Kurnia bersama Bob Yusof pada 2017.

Sumber Harian Metro dan media Sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.