Home / Info Viral / [video] Menangis Teresak-esak, Isu provokasi subsidi upah: Mila ambil tindakan undang-undang

[video] Menangis Teresak-esak, Isu provokasi subsidi upah: Mila ambil tindakan undang-undang

T3rkesan d3ngan penulisan provokasi b3rkaitan program subsidi upah seorang individu, penyanyi dan usahawan Mila Jirin berhasrat untuk m3ngambil tindakan undang2 bagi memb3rsihkan reputasinya.

M3nurut bekas peserta Akademi Fantasia musim kelima (AF5) itu, tuduhan dilemparkan di media sosial berkenaan menyebabkan berlaku salah faham orang ramai terhadap dirinya.

“Orang ramai telah salah anggap, hantaran saya dimanipulasi dengan bantuan ini mereka beranggapan sayalah yang menerima kesemua jumlah bantuan tersebut.

“S3dangkan yang dimaklumkan oleh saya adalah ucapan terima kasih (kepada perdana menteri sementara Muhyiddin Yassin) atas bantuan subsidi upah kepada syarikat untuk saya menggaji pekerja,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

T3rdahulu melalui Instagram Milla berkata, tindakan undang-undang akan diambil selepas dia mendapatkan nasihat daripada peguaman selain sudah mengumpul semua bukti untuk tindakan lanjut.

“P3guam saya telah mengambil kes ini untuk memulakan tindakan di atas fitnah yang dibuat. Kesemua komen yang dibuat di ruangan Facebook (individu terbabit) juga diteliti dan diambil tangkap layar,” katanya.

Tuduhan dil3mparkan individu terbabit di media sosial semalam dipercayai susulan pemilik nama sebenar Norsyarmilla Jirin itu meluahkan perasaan dukacitanya atas peletakan jawatan Muhyiddin pada 16 Ogos lalu.

Cuma mahu bersyukur jer

S3lain individu terbabit, melalui hantaran berlainan di Instagram, Mila berkata dia turut berhasrat untuk mengambil tindakan sama ke atas pemilik sebuah akaun Instagram.

Bagi Mila, 33, banyak jasa ditinggalkan ahli parlimen Pagoh itu yang membantu majikan sepertinya apabila berdepan masalah kewangan ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) bagi mengekang wabak Covid-19.

Antara luahannya adalah dia menerima bantuan subsidi upah kira-kira RM76,000 pada PKP 1.0 dan RM38,000 bagi fasa seterusnya.

Bagaimanapun, Mila turut menjelaskan syarikatnya bukan satu-satunya penerima PSU tersebut.

“Saya hanya m3nsyukuri bantuan yang diterima. Bantuan subsidi upah, bantuan ini bukan diterima oleh saya saja malahan ratusan ribu majikan lain juga menerima manfaat yang sama untuk menampung para pekerja.

“Hasil bacaan saya ia dah m3manfaatkan kepada jutaan pekerja termasuklah para pekerja di Bizmilla,” katanya.

S3mentara itu, individu terbabit berkata – melalui pandangan peguam pihaknya – kenyataan yang dibuat itu tidak berbaur fitnah.

“Hasil pemerhatian di ruangan komen rata-rata netizen mengkritik kerana dia sendiri yang membuat pendedahan bahawa menerima bantuan sejumlah RM76,000 ribu sebulan ketika PKP1.0 dan RM38,000 ribu bagi fasa seterusnya sehingga kini.

“Saya t3lah menghubungi beberapa peguam untuk mendapatkan pandangan mereka berkenaan isu ini.

“M3reka berpandangan bahawa hantaran saya tidak berbaur fitnah dan ia adalah berdasarkan kenyataan Mila sendri,” katanya di media sosial.

Sumber malaysia kini, Youtube dan media Sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu

Leave a Reply

Your email address will not be published.