Home / Info Dunia Islam / Jangan Mudah Tertipu, Tiada lagi pakej umrah serendah RM4,900

Jangan Mudah Tertipu, Tiada lagi pakej umrah serendah RM4,900

Org ramai dinasihatkan untuk tidak t3rus percaya dengan tawaran pakej umrah yang ditawarkan pada harga bawah RM8,000.

Pengerusi Persatuan Pengembaraan dan Agensi P3lancongan Selangor (Saftta) Dr Fathir Badri berkata, ini berikutan Kementerian P3lancongan, Seni dan Budaya (Motac) sudah m3netapkan harga lantai bagi pakej umrah ketika ini adalah antara RM8,000 ke RM9,000.

Harga pakej umrah itu m3ngambil kira kos terkini selepas pandemik Covid-19 b3rbanding harga lantai RM4,900 sebelumnya.

Kos ini baru diumumkan oleh Motac dan kita faham dengan situasi sekarang yang mana di Arab Saudi sekarang menetapkan satu bilik hanya dibenarkan dua orang j3maah dan hotel dibuka pula hanya b3rtaraf empat dan 5 bintang.

“Bas pula dib3narkan hanya 50 peratus kapasiti dan dis3babkan semua perkara ini, kos umrah m3ningkat, ia belum termasuk caj ujian saringan dan insurans p3rlindungan Covid-19.

“Oleh itu, sangat mustahil sekiranya ada yang mengiklankan lagi pakej umrah RM4,900. Orang ramai p3rlu pastikan dulu kebenarannya dan risik adakah harga itu muktamad,” katanya k3tika dihubungi Harian Metro.

Ditanya berhubung sambutan orang ramai mendapatkan pakej umrah t3rkini, beliau yang juga P3ngarah Urusan Kurma Travel & Tours Sdn Bhd berkata, m3mang ramai yang bertanya m3ngenai pakej ditawarkan, namun b3lum ada lagi yang mendaftar.

Dr Fathir b3rkata, pihaknya juga ada m3lihat pemain industri mengiklankan pakej umrah tanpa k3benaran Motac dan ada daripada mereka m3ngambil d3posit peserta.

“Ini tak betul kerana untuk m3ngiklankan pakej umrah, m3reka perlu m3ndapatkan k3lulusan daripada Motac dan syarat lain adalah tidak dibenarkan untuk mengambil sebarang deposit daripada orang ramai.

“Namun, kami ada nampak iklan pakej umrah yang menawarkan sebilik empat individu dan terbuka untuk kanak-kanak.

“Oleh itu, kami tidak mahu p3rkara ini timbulkan kekeliruan dan salah penyampaian,” katanya.

Selain itu, beliau b3rkata, pihaknya juga mengambil keputusan untuk mengatur trip umrah akhir September ini untuk mengenal pasti sendiri prosedur operasi standard (SOP) terkini di Arab Saudi.

“Kami ak4n (ke Arab Saudi) m3risik dulu dan tengok apa SOP yang s3benarnya untuk umrah dan selepas pulang ke Malaysia nanti kami akan m3mbuat kertas cadangan berdasarkan prosedur di sana,” katanya.

Sumbr Harian Metro dan Media sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.