Home / Info Viral / Dangau Dalam Dusun kini jadi tempat tinggal Lima Beranak

Dangau Dalam Dusun kini jadi tempat tinggal Lima Beranak

Sedih membaca kisah keluarga ini, yang kehilangan sumber pendapatan dan terpaksa tinggal di kebun yang jauh dari bandar.

Kuala Nerang. eKoran tidak mampu m3mbayar sewa rumah selepas kehilangan p3kerjaan, sebuah keluarga lima beranak terpaksa mendiami sebuah dangau di dalam dusun di Kampung Lok Koi, Kuala Nerang di sini s3jak tiga bulan lalu.Keperitan hidup mereka bagaimanapun terbongkar apabila dua beradik dalam keluarga berkenaan tidak menyertai Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sejak berpindah ke dangau berkenaan.

Perkara t3rsebut dikesan guru2 kepada Muhammad Rafiq Rahman, 11, dan Muhammad Raziq Rahman, 7, di Sekolah Kebangsaan Tualak (SK) yang hairan apabila dua beradik itu tidak m3ngikuti p3mbelajaran dalam talian selama kira-kira tiga bulan.

K3tua keluarga b3rkenaan, Rahman Ismail, 37, berkata, dia, isteri dan tiga anaknya yang b3rusia antara lima hingga 11 tahun mula b3rpindah ke dangau dusun milik arwah bapanya itu pada Mei lalu selepas tiga bulan tidak dapat m3mbayar sewa rumah di Kampung Tualak dekat sini.

Menurutnya, dia hilang p3ndapatan sebagai pemotong kayu getah dengan gaji RM1,300 s3bulan selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Saya tidak mampu m3mbayar sewa rumah sebanyak RM250 sebulan akibat tidak dapat bekerja dan sewa sudah tertunggak selama tiga bulan. Saya ambil k3putusan untuk pindah ke sini bersama anak dan isteri.

“PdPR anak-anak m3mang terkesan sebab di dangau ini tidak ada liputan telefon dan internet langsung. Sejak tiga bulan lalu memang dua anak saya tidak dapat ikuti PdPR,” katanya ketika ditemui pemberita di dangaunya di Kampung Lok Koi, Kuala Nerang pada Selasa.

Jelas Rahman, nasib m3reka itu diketahui oleh guru2 melalui kawan2 anaknya dan guru sekolah tersebut hadir bertanya khabar dan menyampaikan bantuan makanan beberapa hari lalu.

M3nurutnya, dangau yang diduduki mereka hanya berdindingkan separuh kain serta plastik selain b3rgantung kepada air bukit dan juga pelita minyak tanah bagi menerangi malam.

“Saya ambil keputusan untuk tinggal di dangau ini pun kerana rumah ibu di Kampung Baru Ladang sudah ada empat k3lamin tinggal di situ. Di situ pun sudah ramai yang tinggal. Saya tidak mahu menyusahkan orang lain.

“Saya pun tidak bercadang tinggal lama di sini kerana m3mikirkan tentang persekolahan anak2 dan mahu mencari kediaman selesa untuk m3reka.

“Jarak sini ke SK Tualak sekitar 25 kilometer dan sangat sukar untuk persekolahan dan pendidikan anak-anak jika kami terus tinggal sini.

“Namun apa daya, buat s3mentara waktu, kami tinggal di sini dulu k3rana saya masih tidak mempunyai pendapatan kerana tiada pekerjaan. Dulu ada pendapatan sebanyak RM1,300 sebulan, namun kini sudah tiada, ” ujarnya yang m3ndapat pertolongan saudara-mara yang hadir menziarahi m3reka sejak tinggal di situ.

Tambah Rahman, sebelum ini dia sudah memohon bantuan rumah daripada b3berapa pihak seperti Le3mbaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) dan Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) dan b3rharap salah satu permohonannya dapat diterima.

“Kami fikirkan keselesaan dan pe3ndidikan anak2 terutamanya anak sulung dan kedua kerana telah ketinggalan p3lajaran sejak tiga bulan lalu. Jika dapat kembali bekerja dan ada pendapatan mungkin dapat kembali semula tinggal di kawasan yang ada liputan telefon dan internet. Dangau ini jauh dari pen3mpatan orang dan kira-kira 18 kilometer dari Pekan Kuala Nerang,” jelasnya.

Isterinya, Nur Shakila Abd Rahman, 38, pula berkata, anak2 kini sudah boleh menyesuaikan diri berbanding bulan pertama berada di situ.

M3nurutnya, anak ketiga mereka, Nur Raisya, 5, pada awalnya tidak dapat tidur malam kerana tidak selesa walaupun mereka memasang k3lambu.

“Banyak juga ancaman binatang seperti sekumpulan kera pada sebelah siang dan sebelah malam pula ada ancaman daripada sekumpulan babi hutan pula yang datang untuk mencari sisa-sisa m4kanan. Orang kampung pun ada dengar ngauman harimau belang sebelum ini. Pada bulan pertama di sini m3mang sukar untuk tidur.

“Malam2 memang suami akan bakar kayu untuk menghidupkan unggun api bagi menghalau babi hutan termasuk menghalau nyamuk,” katanya lagi.

Sumber Sinar Harian dan media Sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu

Leave a Reply

Your email address will not be published.