Home / National / Analisis Senarai yang menyokong Ismail Sabri | 114 MP dijemput ke Istana

Analisis Senarai yang menyokong Ismail Sabri | 114 MP dijemput ke Istana

S3ramai 114 ahli parlimen akan dipanggil ke Istana Negara hari ini, kata Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan.

B3rdasarkan jadual yang dilihat oleh wartawan, ahli-ahli parlimen b3rkenaan akan tiba dalam lima kumpulan bermula jam 10 pagi.

Mer3ka terdiri daripada ahli parlimen daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), Bersatu, Umno, MCA, MIC, PAS, dan beberapa parti lain dan ahli parlimen bebas.

Tiada dalam senarai ialah Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.

B3rdasarkan jadual, komposisi ahli parlim3n yang dijemput ke istana esok adalah seperti berikut:

 • Umno × 37
 • Bersatu × 31
 • PAS × 18
 • GPS-PBB × 13
 • GPS-PRS × 2
 • GPS-PDP × 2
 • MCA × 2
 • GPS-SUPP × 1
 • MIC × 1
 • PBRS × 1
 • PBS × 1
 • Star × 1
 • Independent × 4

Beb3rapa ahli parlimen telah mengesahkan bahawa senarai itu betul dan akan menghadiri sesi tersebut pada waktu yang dijadualkan.

wartawan difahamkan bahawa tujuan m3nghadap Agong adalah bagi m3ngesahkan pendirian ahli-ahli parlimen berkenaan.

Untuk rekod, parlimen m3miliki 220 kerusi, yang bermaksud sokongan sekurangnya 111 anggota parlimen dip3rlukan untuk membentuk kerajaan baru.

Sem3ntara itu, dalam mesej yang disampaikan kepada wakil rakyat BN, Ahmad m3ndakwa ini bermaksud Ismail Sabri telah mendapat sokongan yang mencukupi untuk dilantik sebagai p3rdana menteri.

“Hanya kumpulan yang m3nang sahaja dijemput untuk peng3sahan sokongan sekali lagi di Istana Negara. B3rerti Ismail Sabri dengan izin Allah adalah calon PM yang menang.

“Ini tentu juga b3rkat kesepaduan bersama diketuai oleh Presiden (Ahmad Zahid Hamidi), timbalan presiden (Mohamad Hasan) dan Najib Abdul Razak (MP Pekan), anggota dewan tertinggi dan semua anggota parlimen kita,” katanya dalam pesanan teks hari ini.

Tambahnya, anggota parlimen BN akan berangkat dengan bas untuk ke Istana Negara pada pukul 10 pagi esok dari Pusat Dagangan Dunia Putra, (PWTC) Kuala Lumpur.

Lima sesi untuk menghadap baginda

K3tika dihubungi, Ahmad Maslan m3ngesahkan bahawa MP BN dijemput m3nghadap Yang di-Pertuan Agong esok.

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz turut m3ngesahkan perkara itu.

Se3mentara itu, Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man memberitahu bahawa ahli parlimen PAS dijadualkan menghadap Seri Paduka Baginda pada pukul 4 petang.

“Alhamdulillah DSIS (Ismail Sabri) t3lah berjaya diangkat sebagai PM ke 9 berdasarkan jemputan Istana Negara kepada semua MP yang mencalonkan beliau,” katanya kepada Malaysiakini.

T3rdahulu, satu sumber dari BN berkata ahli-ahli parlimen dijadualkan menghadap Seri Padukan Baginda sebanyak lima sesi.

“Sesi 10 pagi melibatkan 24 ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak. Diikuti sesi kedua 11.10 pagi dijadualkan kepada ahli parlimen Bersatu. Sementara ahli parlimen Umno dan BN akan menghadap Agong dalam sesi ketiga dan keempat masing-masing 2 petang dan 3 petang.

“PAS akan m3nghadap pada pukul 4 petang,” kata sumber itu lagi.

Pada Isnin, Yang Dipertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun menerusi notis bertarikh 17 Ogos meminta 220 ahli Dewan Rakyat meny3rahkan satu surat akuan bersumpah bagi menamakan seorang calon perdana menteri.

Notis itu bagi m3mbolehkan seorang daripada mereka yang mempunyai kep3rcayaan majoriti dilantik sebagai perdana menteri susulan peletakan jawatan Muhyiddin Yassin yang juga Ahli Parlimen Pagoh Isnin lepas.

Sumber Malaysia Kini

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.