Home / Info Dunia Islam / [Video] Cucu Ulama Tersohor Tok Ku Paloh (Nasab Keturunan Rasul SAW) Berusia 103 Tahun MninggaI Dunia

[Video] Cucu Ulama Tersohor Tok Ku Paloh (Nasab Keturunan Rasul SAW) Berusia 103 Tahun MninggaI Dunia

Cucu k3pada ulama tersohor Terengganu, Allahyrham TokKu Paloh, Tuan Lok Lok Syed Saggaf mninggaI dunia di kediamannya di Kampung Gong Kapas, di sini pada Selasa.

Anak k3pada sepupu arwh, Datuk Syed Anuar Syed Mohamad berkata, generasi ketiga Tokku Paloh itu yang kini berusia 103 tahun menghmbuskan nfas trakhir pada jam 11.35 pagi akibat s4kit tua.

“Allahyrhamah merupakan cucu t3rtua almrhum Tokku Paloh.

Walaupun usianya sudah lebih 100 tahun tapi arwh masih dapat mengingati dan membaca al-Quran dengan baik.

“Arwh tidak ada apa2 peny4kit, cuma s4kit tua dan jn4zah arwh akan disem4dikan di kawasan perkburan M4kam Tokku Paloh pada petang nanti,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Almrhum Tokku Paloh atau nama sebenarnya Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus merupakan seorang ulama ketika era pemerintahan Sultan Zainal Abidin III dan juga pejvang kemerdekaan.

Tokku Paloh lahir pada tahun 1817 dan mninggaI dunia pada September 1917.

Makam Tokku Paloh

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.