Home / Berita Terkini / Panggilan video terakhir, Air mata Iringi pemergian suami meninggalkan empat anak berusia dua hingga 12 tahun

Panggilan video terakhir, Air mata Iringi pemergian suami meninggalkan empat anak berusia dua hingga 12 tahun

Sungai Petani Kdah: M3lihat suami terlantar di katil hospital kerana Covid-19 sudah cukup m3resahkan jiwa wanita ini, apatah lagi menyaksikan p3rjalanan terakhir lelaki kesayangannya itu sebelum menemui Pencipta.

Jika tidak dik3nang empat anak berusia dua hingga 12 tahun dan seorang lagi yang sarat dikandung, Nor Fauziana Mohd Hafidz, 37, pasti rebah.

Namun wanita itu cekalkan hati serta sempat mengajar arwah suaminya, Mat Nizam Keriza, 36, m3ngucap dua kalimah syahadah ketika doktor membuat panggilan video untuk m3mbolehkan mereka sekeluarga berada di sisi arwah buat kali terakhir.

“Air mata suami mengalir ketika saya m3ngajarnya mengucap. Melihat air matanya membuatkan saya lemah, mujur abang ipar ada bersama dalam panggilan video itu dan turut b3rterusan mengajar arwah mengucap.

“Tidak lama selepas itu, arwah meninggal dunia dan saya r3da dengan pemergiannya,” katanya yang berkongsi pengalaman ‘di sisi’ arwah yang m3nghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini, Isnin lalu.

Nor Fauziana yang dijangka melahirkan anak kelimanya pada 12 September ini mengakui air matanya tidak henti mengalir selepas doktor memaklumkan suaminya nazak.

Lebih perit p3mergian itu selepas dua hari dia menyambut hari lahirnya iaitu pada 14 Ogos.

“Sebelum ini, setiap kali tiba hari ulang tahun kelahiran saya, suami pasti akan membeli kek tetapi kali ini tiada lagi.

“Saya juga agak terkilan k3rana arwah suami yang paling tidak sabar menanti kelahiran ini. Kini dia tiada di sisi,” katanya yang turut kehilangan ibu mentua, Zainab Mat Yasin, 70, disebabkan Covid-19, dua minggu lalu.

M3ngenai arwah Mat Nizam yang bekerja di s3buah kilang di Kuala Ketil, wanita itu m3nyifatkan Allahyarham seorang suami dan bapa yang baik serta p3nyayang terhadap keluarga.

“Allahyarham begitu gembira k3rana dapat membeli rumah buat kami sekeluarga di Taman Desa Bidara, Kuala Ketil dan rumah itu baru tujuh bulan kami diami.

“Arwah beritahu yang dia g3mbira kerana dapat membahagiakan saya dan anak-anak,” katanya yang turut memaklumkan sepatutnya Mat Nizam menerima vaksin Covid-19 pada 16 Ogos namun, tarikh itu menjadi tarikh k3matiannya.

Sebelum ini, Mat Nizam dan k3luarganya menjalani kuarantin di rumah selepas disahkan positif Covid-19, namun kesihatan arwah yang merosot meny3babkan dia dihantar ke HSAH.

Jenazah Mat Nizam dikebumikan di Tanah Perkuburan Felda Teloi Timur, hari ini.

Sumber Harian Metro

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.