Home / Info Dunia Islam / “Dari Mandi, Kafan Solat Hinggalah Ke Tanah Perkubvran. Percuma, Tak Payah Bayar”- Khiriah

“Dari Mandi, Kafan Solat Hinggalah Ke Tanah Perkubvran. Percuma, Tak Payah Bayar”- Khiriah

“Untuk Semua Dari Mandi, Kafan Solat Hinggalah Ke Tanah Perkubvran. Tak Payah Bayar”- Khiriah

Impian pelakon Noorkhiriah Ahmad Shapie dan suaminya, Azfaizul Ahtan untuk menyediakan kenderaan van jenazah percuma terlaksana selepas tertangguh lebih sebulan sebelum ini.

Usaha itu tertangguh seketika kerana terpaksa melakukan proses modifikasi dan pengubahsuaian selain terpaksa mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Tiada masalah pun cuma belum sampai masa dan perlukan perancangan yang rapi. Bukan senang nak cari bengkel yang boleh mengubahsuai untuk dijadikan van jenazah.

SEJAK k3belakangan ini kita sering m3ndengar sesetengah pihak dikatakan cuba mengambil kesempatan mengenakan bayaran mahal dalam pengurusan jen@zah. Dalam Islam, pengebumian perlu disegerakan, namun tidak bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Golongan tersebut t3rpaksa mencari wang dan ada juga terpaksa berhutang sana dan sini untuk menguruskan jen4zah dek bayaran dikenakan terlampau tinggi. Menyedari situasi itu, pelakon, Khiriah atau nama sebenarnya Noorkhiriah Ahmad Shapie mengambil inisiatif menjadikan kenderaan kenderaan pelbagai guna (MPV) miliknya sebagai van jen4ah.

L3bih menyentuh hati perkhidmatan van jen4zah itu ditawarkan secara percuma untuk mereka yang memerlukan. Bukan itu sahaja, Khiriah bersama suami turut menubuhkan Pertubuhan Amal Nur By Khiriah yang menguruskan proses memandikan, kafan, solat jenaz4h sehinggalah ke tanah perkuburan tanpa sebarang caj. Ya, percuma!

M3nerusi perkongsian di Instagram, Khiriah sentiasa berdoa agar usahanya itu dipermudahkan ALLAH.

“Lama akak tak UP pasai van jenazah akak…Takut ada yang terlupa. PERCUMA untuk semua dari mandi, kafan, solat sehinggalah ke tanah perkuburan. Tak perlu bayar apa-apa tapi do4kan @pertubuhanamalnurbykhiriah dipermudahkan ALLAH, Aamiin,” mohon beliau.

Just3ru, pelakon utama drama bersiri Nur itu turut menitipkan p3sanan buat orang ramai supaya mencari teamnya jika ada kem4tian. “Andai terjadi kem4tian, carilah @pertubuhanamalnurbykhiriah. Team kami akan uruskan semua proses. Hubungi Faizul di talian 012-2058005.

“Untuk sebarang sUmbangan boleh salurkan ke Bank Islam atas nama @pertubuhanamalnurbykhiriah b3rnombor akaun 12140010018156. Terima kasih semua, semoga ALLAH membalas kebaikan kalian,” tulisnya lanjut.

Sumber:sinarharian dan lakarmedia

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.