Home / National / PAS tetap tidak mahu parti DAP ada dalam Kerajaan

PAS tetap tidak mahu parti DAP ada dalam Kerajaan

PAS istiqamah d3ngan pendirian parti itu untuk tidak m3nerima DAP dalam kerajaan Malaysia, kata timbalan presidennya Tuan Ibrahim Tuan Man.

“PAS t3tap tidak setuju kalau DAP berada dalam k3rajaan,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Tuan Ibrahim sebelum itu diminta mengulas kenyataan dan tawaran dibuat Muhyiddin Yassin semasa menyampaikan ucapan yang disiarkan ke seluruh negara lewat p3tang semalam.

Presiden B3rsatu yang sedang berdepan tekanan dan krisis kepimpinan menawarkan jalan berdamai untuk semua ahli parlimen termasuk pembangkang untuk memberikan sokongan kepadanya dalam usul percaya di parlimen.

Antara tawaran yang dis3butkan Muhyiddin ialah p3runtukan buat ahli parlimen pembangkang yang setara dengan wakil rakyat kerajaan, serta mengangkat kedudukan ketua pembangkang di parlimen setaraf dengan menteri kanan.

Sebahagian daripada tawaran itu pula memerlukan pindaan perlembagaan seperti mengehadkan tempoh jawatan seseorang menjadi perdana menteri kepada dua penggal saja.

Sebelum ini PAS begitu tegas menolak DAP dan m3nganggap parti berkenaan sebagai musuh Islam dan Melayu. Bagaimanapun untuk rekod PAS pernah bersama dengan DAP dalam gabungan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Buat masa ini, tawaran Muhyiddin dilihat lebih merupakan pe3rjanjian keyakinan dan belanjawan (CSA) yang memerlukan seseorang ahli parlimen m3nyokong kerajaan dengan balasan tertentu.

Pada masa sama b3lum ada sebarang tawaran untuk jawatan menteri dibuat.

Ditanya sama ada PAS bersetuju d3ngan beberapa tawaran yang dibuat oleh Muhyiddin atau tidak, Tuan Ibrahim b3rkata parti itu melihat ia sebagai jalan keluar untuk kerajaan menghadapi cabaran Covid-19 dan program vaksinasi.

“Bagi kerajaan, keutamaan ialah m3nyelesaikan proses vaksinasi, selamatkan rakyat daripada situasi mencabar ini sebab semua pihak terkesan,” katanya.

Bekas Ment3ri Alam Sekitar dan Air itu juga menegaskan tawaran dibuat Muhyiddin itu t3rbuka kepada parti.

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.