Home / Info Viral / Api Kian Marak di Isra3 l Merayu rayu Bantuan Antarabangsa Padam Kebakaran Hutan

Api Kian Marak di Isra3 l Merayu rayu Bantuan Antarabangsa Padam Kebakaran Hutan

Para p3mimpin Israel dilaporkan t3lah memohon bantuan dari sekutu-sekutu antarabangsa untuk memadamkan kebakaran yang berlaku b3rd3katan Jerusalem.

Menurut ABC News, kebakaran itu m3maksa ratusan p3nduduk untuk keluar dan mengosongkan rumah mereka.

P3rkhidmatan Bomba dan P3nyelamat Israel mengatakan bahawa 75 pasukan bersama 12 pesawat telah dikerah untuk memadamkan k3bakaran di hutan di sebelah barat bandar itu.

Difahamkan, sekurang2nya  17 kilometer persegi hutan t3lah terbakar dan menjadikannya sebagai salah satu kebakaran hutan terbesar dalam sejarah negara itu.

Sementara itu, Menteri Luar Negeri, Yair Lapid m3ngatakan bahawa dia telah bercakap dengan rakan sejawatannya dari Greece, Nikos Dendias, untuk memohon p3sawat tambahan dalam usaha untuk m3madamkan kebakaran.

Nikos telah berjanji bahawa akan m3mbantu secepat mungkin s3bagai balasan terhadap Israel yang mengirimkan bantuan ke negaranya beberapa minggu sebelum ini kerana turut menghadapi kebakaran hutan.

Tidak cuma Greece, Lapid juga mengatakan Israel telah menghubungi Cyprus, Itali, Perancis dan n3gara sekutu lain untuk meminta bantuan.

P3nduduk dari beberapa daerah telah dipindahkan dari rumah mereka pada Ahad ketika api marak di luar kawalan dan turut didorong ol3h angin serta keadaan yang sangat kering kerana musim panas.

Kementerian Perlindungan Alam Sekitar pula telah memberi amaran kepada penduduk di kawasan itu mengenai tahap pencemaran udara yang sangat tinggi dan m3nasihatkan agar tidak melakukan aktiviti luar.

Bagaimanapun, punca k3bakaran tersebut masih lagi s3dang disiasat.

Sumber Siakap Keli, BBC dan Media Sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.