Home / Berita Terkini / [Video] T4liban Ambil Alih Ibu Kota Afghanistan Setelah 20 Tahun P3rang Melaw4n AS

[Video] T4liban Ambil Alih Ibu Kota Afghanistan Setelah 20 Tahun P3rang Melaw4n AS

Penguasaan T4lib4n yang mengejutkan dan cepat di Afghanistan adalah hasil dari kekuatan perang mereka dan tekanan berterusan untuk memaksa lawan menyerah. T4lib4n menyeru ancaman dan memancing dengan propaganda dan perang psikologi ketika mereka mengambil bandar ke bandar.

Jurucakap kumpulan pemberontak, Mohammad Naeem, dalam wawancara dengan stesen TV Al Jazeera mengatakan bahawa T4lib4n tidak mahu hidup dalam keadaan terasing.

Pakar pengangkutan antarabangsa, Mina Zaki mengatakan, implikasi daripada kekuasaan T4lib4n di Afghanistan akan “sangat jauh”.

Beberapa bandar bahkan ditawan hampir tanpa tembakan. Mereka akhirnya menawan ibu kota Kabul.

Bagaimana ini berlaku?

Punca kekalahan tentera Ketika tentera asing mulai menarik diri pada bulan Mei, W4shlngton dan Kabul yakin tentera Afghanistan akan berjuang keras melawan T4lib4n.

Dengan lebih daripada 300,000 personel dan peralatan bernilai miliaran dolar lebih canggih daripada gudang senjata T4lib4n, pasukan Afghanistan sangat hebat di atas kertas.

Pada kenyataannya, mereka dilemahkan oleh korupsi, kepemimpinan yang lemah, kurangnya latihan, dan bertahun-tahun menjatuhkan semangat.

Desertion adalah perkara biasa dan pemeriksa pemerintah AS telah lama memberi amaran bahawa pasukan itu tidak dapat dikendalikan. Pasukan Afghanistan berjuang keras pada musim panas ini di kawasan seperti Lashkar Gah di selatan. Tetapi mereka kini menghadapi T4lib4n tanpa sokongan serangan tentera dan udara AS secara berkala.

Berdepan dengan musuh yang lebih kecil tetapi bermotivasi dan padat, banyak tentera dan bahkan seluruh unit melarikan diri atau menyerah. Mereka meninggalkan pemberontak untuk mengambil bandar demi kota.

Demoralisasi Benih keruntuhan disemai tahun lalu ketika Washington menandatangani perjanjian dengan pemberontak untuk menarik tenteranya sepenuhnya. Bagi T4lib4n, ini menandakan permulaan kemenangan mereka setelah hampir dua dekad perang. Bagi banyak orang Afghanistan yang tidak berperikemanusiaan, dianggap pengkhianatan dan pengabaian.

Mereka terus menyerang pasukan pemerintah tetapi mulai menggabungkannya dengan pembunuhan wartawan dan aktivis hak yang disasarkan. Ini meningkatkan persekitaran ketakutan.

Mereka juga mendorong narasi kemenangan T4lib4n yang tidak dapat dielakkan dalam propaganda dan operasi psikologi mereka. Tentara dan pegawai tempatan dilaporkan dibombardir dengan pesan teks di beberapa daerah, mendesak mereka untuk menyerah atau bekerjasama dengan T4lib4n untuk menghindari nasib yang lebih buruk.

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.