Home / Info Dunia Islam / Teknologi Penerbangan Vertical | Pelajar Malaysia terima anugerah di Amerika Syarikat (AS) oleh Vertical Flight Society

Teknologi Penerbangan Vertical | Pelajar Malaysia terima anugerah di Amerika Syarikat (AS) oleh Vertical Flight Society

Angan2 sejak kecil mahu menceburi bidang aeroangkasa, akhirnya m3njadi kenyataan apabila Raja Akif Raja Zahirudin, 28 dinobatkan sebagai p3nerima Anugerah Professor Barnes McCormick Vertical Flight Foundation Scholarship 2021, Amerika Syarikat (AS) oleh Vertical Flight Society. M3nurut laporan P3jabat Mara di AS pada April 2021, Raja Akif terpilih antara 27 orang pelajar k3juruteraan berbakat di dunia yang t3rlibat dalam bidang teknologi penerbangan v3rtikal.

Raja Akif berkata, beliau g3mar ke lapangan t3rbang untuk melihat pesawat kapal terbang dan h3likopter berlepas serta mendarat sejak daripada kecil.

“Minat yang m3ndalam dalam bidang aeroangkasa mendorong saya menimba ilmu dengan gigih dan memanfaatkan peluang pelajaran yang disediakan Mara bagi mer3alisasikan impian menjadi salah s3orang pakar dalam bidang ini.

“Kini, saya bertugas sebagai Graduate Res3arch Assistant di Penn State di mana saya berpeluang m3libatkan diri dalam p3lbagai kajian dan projek,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Raja Akif memberitahu, p3ngalaman berkolaborasi dengan beberapa pusat penyelidikan Pentadbiran A3ronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) merupakan antara pengalaman paling b3rharga baginya.

Tambahnya, b3liau pernah terlibat dalam kajian projek NASA JHU-APL Dragonfly yang b3rtujuan m3nghantar sebuah dual-quadcopter ke Titan iaitu salah satu bulan plan3t Saturn dijangkakan pada 2027.

“Saya p3rnah b3rkolaborasi dengan NASA Ames Research Center dalam kajian mengenai kons3p rotor s3nyap iaitu “Anti-Phase Vortex Reduction Control for Rotor Nois3 Suppression.

Laporan Dari Ewarta Mara

Sejak dari k3cil, saya memang gemar ke lapangan terbang untuk melihat pesawat kapal terbang dan helikopter berlepas serta mendarat. Berangan-angan juga agar dapat menceburi bidang aeroangkasa.” Itulah ungkapan inspirasi anak muda Malaysia, Raja Akif Raja Zahirudin yang merupakan penerima Anugerah Professor Barnes McCormick Vertical Flight Foundation Scholarship 2021.

Menurut laporan P3jabat MARA di Amerika Syarikat, pada bulan April 2021, Raja Akif telah dianugerahkan Professor Barnes McCormick Vertical Flight Foundation Scholarship oleh Vertical Flight Society. Beliau terpilih pada tahun ini sebagai antara senarai 27 orang pelajar kejuruteraan berbakat di dunia yang terlibat dalam bidang teknologi penerbangan vertikal atau “27 of the world’s most talented engineering students interested in vertical flight” (VFS Press Release, 2021).

Raja Akif Bin Raja Zahirudin, 28, atau lebih dikenali Akif t3lah melanjutkan pengajian di Pennsylvania State University, Pennsylvania, USA dari tahun 2012 hingga 2016 di bawah program Skim Pinjaman Pelajaran (SPIP) MARA selama empat tahun dalam jurusan Kejuruteraan Aeroangkasa (Aerospace Engineering) diperingkat B.Sc.

Beliau kemudian meneruskan pengajian dip3ringkat Masters di bawah tajaan Yayasan Daya Diri dan kini sedang menjalankan pengajian diperingkat PhD in Aerospace Engineering di Penn State di bawah tajaan pelajaran MARA.

“Minat saya yang m3ndalam dalam bidang A3roangkasa ini mendorong diri saya untuk menimba ilmu dengan gigih dan memanfaatkan peluang kemudahan pelajaran yang diberikan oleh pihak MARA untuk merealisasikan impian saya menjadi salah seorang pakar dalam bidang ini,” kata Akif.

“Kini, saya b3rtugas sebagai Graduate R3search Assistant di Penn State di mana saya berpeluang melibatkan diri dalam pelbagai kajian dan projek.” Raja Akif pernah terlibat dengan k4jian untuk projek NASA JHU-APL Dragonfly yang bertujuan menghantar sebuah dual-quadcopter ke Titan iaitu salah satu bulan planet Saturn dijangkakan pada tahun 2027.

“Pengalaman berkolaborasi dengan beberapa r3search center NASA merupakan antara pengalaman belajar yang paling berharga bagi saya,” ujar beliau dengan penuh bersemangat. Raja Akif pernah berkolaborasi dengan NASA Ames Research Center dalam kajian mengenai konsep rotor senyap iaitu “Anti-Phase Vortex Reduction Control for Rotor Noise Suppression.”

Raja Akif pada masa ini juga sedang berkolaborasi d3ngan NASA Langley Res3arch Center untuk mengkaji kelebihan dari sudut akustik dan prestasi penerbangan yang dihasilkan oleh konfigurasi coaxial co-rotating pada kenderaan eVTOL (Electric Vertical Takeoff and Landing).

Pada masa h4dapan, Raja Akif m3mpunyai impian untuk mengambil s3banyak mungkin p3ngalaman dan kepakaran teknologi di sini agar dapat memberi sumbangan kepakaran bidang baharu ini kepada negara Malaysia.

Sumber Sinar Harian, Ewarta Mara dan Media Sosial

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.