Home / Isu Semasa / Lim Kit Siang Tegaskan, Negara Memerlukan Anwar Ibrahim Sebagai PM

Lim Kit Siang Tegaskan, Negara Memerlukan Anwar Ibrahim Sebagai PM

SHAH ALAM – Veteran DAP, Lim Kit Si@ng meneg4skan pada masa yang kritikal ini, negara memerlukan D4tuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itv berkata, ini kerana kehadiran Anwar sebagai Perd4na Menteri ad4lah untuk membawa masuk pasukan dan dasar-dasar baharu yang b0leh menghentikan segala kemusnahan akibat C0vid-19 dan juga menyalakan semangat untuk Impian Malaysia.

Kit Siang turut mendakwa, sekiranya N4ib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob diangkat sebagai Perd4na Menteri, Malaysia akan terus menjadi sebuah negara yang gagal.

“Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri hanya akan meneruskan dasar kakist0krasi dan klept0krasi sedia ada ini yang hanya akan menyebabkan Malaysia menj4di sebuah negara gagal.

Malaysia memerlukan seorang Perdana Menteri baharu dan kepimpinan b4haru di mana semua rakyat, t4npa mengira kaum, agama, kawasan, mahupun politik b0leh bercita-cita dengan impian Mal4ysia, di mana negara kita menjadi sebuah negara berkelas dunia, dan mengambil langkah untuk memenuhi aspirasi Bapa M4laysia untuk menjadikan negara kita ‘sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terg4nggu’,” katanya melalui kenyataan pada Isnin.

Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini hilang keabsahan sebagai Perdana Menteri selepas 15 ahli Parlimen UMNO diketuai Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menarik sokongan terhadap PN dan dirinya.

Muhyiddin turut buat tujuh taw4ran kepada ahli Parlimen pembangkang bagi membentuk kerjasama merentas parti tetapi dipand4ng sepi sebelum ini

Majlis Presiden Pakatan Harapan k0nsisten mahu Muhyiddin letak jawatan sebelum ini selepas mengetahui tidak lagi mempunyai majoriti dan mereka tetap mahukan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Sebelum ini, jumlah ahli Parlimen yang masih meny0kong Muhyiddin ialah seramai 100 orang.

Juml4h itu terdiri darip4da Bers@tu (31), UMNO (23) (Kem Ismail Sabri), MIC (1), MCA (2), Pas (18), Parti Rakyat Sarawak (2), SUPP (1), Parti Demokratik Progresif (2), Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (13), PBRS (1), PBS (1), Star (1) dan Bebas (4).

Jumlah ahli Parlimen yang tidak menyokong Muhyiddin yang diketuai bl0k pemb4ngkang ialah 120 orang.

Mereka terdiri daripada (42), PKR (35), Am4nah (11), Warisan (8), UPKO (1), PSB (2), Pejuang (4), dua ahli Parlimen Bebas iaitu Syed Saddiq Abdul Rahman (Muar) serta Dr Maszlee Malik (Simpang Renggam) dan 15 ahli Parlimen UMNO (kem Zahid).

Sumber Sinar Online

Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.