Home / National / 6 adik beradik k3hilangan bapa s3jam selepas p3mergian ibu akibat Covid-19

6 adik beradik k3hilangan bapa s3jam selepas p3mergian ibu akibat Covid-19

TUMPAT, Kelantan : B3lum s3mpat kering air mata menangisi p3mergian ibu akibat COVID-19, enam beradik sekali lagi menerima khabar duka apabila bapa yang dijangkiti wabak sama turut menghembuskan nafas terakhir satu jam setengah kemudian.

Pasangan suami isteri itu, Minah Ma’min, 69, s3rta Mahamood @ Omar Muhammad, 71, yang menetap di Kampung Tanjong Che Mas, di sini, masing-masing meninggal dunia pada jam 1.40 dan 3 pagi tadi di hospital.

Anak mereka, Zuraida Mahamood, 32, berkata ibu bapanya ibarat ‘sehidup semati’ kerana tidak pernah berenggang ke mana saja ketika hayat pasangan itu.

“Emak dimasukkan ke Hospital Tumpat, dua minggu lalu, selepas k3rap d3mam dan kemudian disahkan positif COVID-19.

K3tika itu, ayah yang b3rada di rumah turut me3nunjukkan g3jala sama sebelum dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu,” katanya kepada BH.

Zuraida b3rkata, s3panjang tempoh ibu bapa dirawat di hospital b3rasingan itu, beliau bersama lima beradik tidak berpeluang berbual melalui telefon dengan kedua-duanya.

B3liau berkata, ini kerana panggilan tidak dijawab dan adakala dib3ritahu bahawa mereka berasa sangat penat, justeru segala perkembangan ibu bapa diketahui menerusi petugas hospital yang turut m3ngirimkan foto.

“Dua hari s3lepas dimasukkan ke hospital, jururawat ada m3ngirimkan gambar emak tanpa memakai alat bantuan pernafasan. Ketika itu, kami menyangka k3adaan emak semakin pulih.

“Bagaimanapun, kami k3mudian difahamkan emak mengalihkan seketika alat b3rkenaan pada masa itu, mungkin kerana berasa tidak selesa atau ingin makan,” katanya yang sedang menjalani kuarantin di rumah.

Zuraida b3rkata, mereka adik-beradik reda d3ngan pemergian kedua-duanya, namun berasa amat ralat kerana tidak dapat melihat wajah ibu bapa untuk kali terakhir.

J3nazah pasangan suami isteri itu selamat dik3bumikan sebelah-menyebelah di Tanah Perkuburan Islam Kubur Dato, Kampung Dalam Rhu, hari ini.

Sumber berita harian , Media Sosial.

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.