Home / National / Sumbangan 1 Ringgit Boleh selamatkan nyawa Emma, Kanser Cyst Sebesar Biji Bola

Sumbangan 1 Ringgit Boleh selamatkan nyawa Emma, Kanser Cyst Sebesar Biji Bola

Pelakon, Emma Akma, 52, yang kini menderita penyakit kanser perut sebak atas keprihatinan rakyat Malaysia berusaha membantunya walaupun hanya RM1.

Emm4 yang turut m3nderita ketumbuhan atau cyst sebesar saiz bola sepak dalam p3rut sejak dua bulan lalu memerlukan kira-kira RM50,000 bagi menampung kos rawatan dan pembedahan di hospital.

Emma atau nama s3benarnya Noorakma Yunus mengakui dia kini dalam k3adaan buntu dan memerlukan bantuan orang ramai bagi menanggung kos pembedahan dianggarkan RM50,000 untuk membuang ketumbuhan itu.

Ia b3rikutan Emma terpaksa menjalankan pembedahan itu di hospital swasta m3mandangkan hospital kerajaan dipenuhi pesakit Covid-19.

“Ini sajalah jalan terakhir saya untuk m3ndapatkan wang sebanyak itu secepatnya. Kalau ikutkan, saya okay saja untuk buat p3mbedahan di hospital k3rajaan tapi doktor cakap memang mereka tidak dapat lakukannya pada tempoh s3karang.

Jika saya tak jalani pembedahan s3cepat mungkin, ketumbuhan itu berisiko untuk pecah dan boleh menyebabkan maut. Jadi, memang sudah tidak boleh ditangguh dan kena buat dengan kadar seg3ra juga,” katanya.

Turut terkesan d3ngan keadaan pandemik sekarang, Emma m3ngakui duit simpanannya memang tidak mencukupi bagi membiayai pembedahan itu.

“Apa lagi iktihar yang saya bol3h lakukan demi m3ncari wang s3banyak ini? Saya sudah beb3rapa bulan t3rputus punca rezeki kerana segala aktiviti s3ni dilarang.

“Kalau masih boleh b3kerja, semestinya saya akan lakukan apa saja untuk m3ngumpul jumlah itu. Tapi, sekarang saya pun sudah tidak larat b3rjalan sejak ketumbuhan di perut membesar dan terpaksa berkerusi roda di rumah,” katanya.

Pelakon drama G3rak Khas: The Finale itu turut mendedahkan ketumbuhan terbabit dikesan sehari s3belum sambutan Aidilfitri tahun ini. Bagaimanapun, dia sudah berasa kesakitannya sejak Ramadan lalu.

“Mulanya saya ingatkan sakit biasa saja disebabkan kepenatan. B3berapa kali juga saya p3ngsan sebelum disahkan menghidap kans3r cyst itu s3hari seb3lum sambutan Aidilfitri tahun ini.

“Ketika itu, doktor meng3san ada ketulan kecil dalam perut saya dan sekarang sudah sebesar bola sepak. Betapa cepatnya ia membesar sehingga menyebabkan kudrat saya untuk bergerak sekarang sangat lemah,” katanya.

Dalam pada itu, Emma turut m3mohon sumbangan ikhlas ramai yang sudi m3nghulurkan bantuan. Sunbangan itu boleh dibuat menerusi akaun bank Maybank 162209987311 (Noorakma Yunus).

Semoga dipermudahkan urusan Emma dan dib3rikan kesembuhan…

Sumber Berita harian, Media Sosila, Timestodaypost.com

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.