Home / National / Perdana Menteri Sudah Hilang Majoriti | Ini kata Penganalisis

Perdana Menteri Sudah Hilang Majoriti | Ini kata Penganalisis

S3kiranya ses3orang perdana menteri didapati kehilangan majoriti sokongan, Perkara 43(4) P3rlembagaan Persekutuan jelas menyatakan dia hendaklah meletakkan jawatan atau memohon pembubaran parlimen, kata penganalisis politik, Prof Mohammad Agus Yusoff.

J3lasnya, meletak jawatan adalah pilihan p3rdana menteri dan bersetuju dengan permintaan p3mbubaran parlimen pula merupakan kuasa budi bicara Yang di-Pertuan Agong mengikut Perkara 40(2)(b).

Gambar Hiasan Prof Agus dari Malaysiakini

“S3telah perdana menteri m3letak jawatan, soal pemilihan jawatan itu adalah kuasa budi bicara Agong untuk m3lantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat baginda mendapat sokongan majoriti ahli dewan.

“Si4pa Agong akan pilih? Mengikut konv3nsyen, Agong akan meminta ketua pembangkang t3lebih dahulu untuk membuktikan dia mempunyai majoriti.

“S3kiranya tidak ada, Agong akan meneruskan p3rtimbangan baginda untuk memilih s3siapa yang pada pandangan baginda mendapat sokongan majoriti ahli dewan,” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Tulis4n itu merujuk kepada isu k3absahan majoriti yang kini dihadapi Perdana M3nteri Muhyiddin Yassin selepas didakwa tidak lagi mendapat sokongan yang cukup untuk terus menerajui negara.

Pada 13 Ogos l4lu anggota parlimen Pagoh itu m3negaskan dia tidak akan m3letak jawatan kerana ketika ini tiada mana-mana ahli parlimen yang mendapat sokongan majoriti ahi Dewan Rakyat.

 

Tak b3ntang undi percaya

Bag4imanapun kenyataan itu dikecam pelbagai pihak kerana dianggap m3mb3lakangkang kuasa Agong yang mempunyai peranan menentukan tahap sokongan tersebut.

Hari ini media Malaysiakini melaporkan, Muhyiddin dijadual m3nghadap Agong untuk m3mpersembah maklum hasratnya meletak jawatan. Bagaimanapun terserah kepada baginda untuk menerima peletakan tersebut atau sebaliknya.

Agus menj3laskan, seseorang perdana menteri tidak boleh diganti dengan timbalan p3rdana menteri secara automatik, sebaliknya proses lantikan itu harus bermula dari awal.

Hanya sel3pas Agong berpuas hati ada calon yang pada h3mat baginda m3ndapat sokongan majoriti ahli dewan, barulah perdana menteri baru boleh dilantik.

Merujuk k3pada peristiwa peletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad s3bagai perdana menteri pada 18 tahun lalu, Agus berkata, timbalan perdana m3nteri Abdullah Ahmad Badawi dilantik mengisi kekosongan berkenaan kerana Agong ketika itu yakin dia memiliki sokongan majoriti ahli dewan.

“Apa b3rlaku setelah Agong memilih perdana m3nteri? Perdana m3nteri yang baru dilantik perlu mendapatkan undi percaya terhadapnya di Dewan Rakyat.

“Dalam sejarah kita, p3rdana menteri yang tidak m3mbentangkan undi percaya di dewan setelah dilantik ialah perdana menteri sekarang,” katanya.

Pada masa sam4 pensyarah sains politik Universiti K3bangsaan Malaysia iut berharap siapa pun yang dilantik selepas ini, tokoh tersebut diharap mampu mengurus negara dengan baik kerana tanggungjawab yang menunggu adalah berat.

“Kita akan t3rus memainkan peranan untuk m3negur dan mengkritik k3pemimpinan baru.

“Menegur d4n mengkritik bukanlah bermaka kita m3nyokong k3rajaan atau pembangkang, tetapi tanggungjawab kita bersama untuk menjaga negara,” katanya.

Sumber MalaysiaKini dan media sosial

Untuk Perbincangan di Komuniti Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.