Home / National / Diusir Pul4ng Setibanya Di Australia, Vid3o Rakyat Malaysia Disoal Siasat Di Lapangan Terbang Raih P3rhatian Warganet

Diusir Pul4ng Setibanya Di Australia, Vid3o Rakyat Malaysia Disoal Siasat Di Lapangan Terbang Raih P3rhatian Warganet

SuDAH MeNJADI tanggungjawab pasukan imigr3sen untuk memeriksa kemasukan pengunjung di kaunter daftar masuk lapangan terbang.

Ia bagi m3mastikan para pengunjung termsuk pelancong tidak m3mbawa barang terlarang atau melakukan aktiviti pelancongan yang meragukan. Mereka yang tidak mengikut undang2 di Australia akan ditahan.

Siri Border Security: Australia’s Front Line adal4h siri television popular di Australia yang sudah bersiaran selama 14 musim di Seven Network.

Ia m3maparkan realiti bagaimana kakitangan Jabatan Dalam Negeri, Pasukan Sempadan Australia, dan P3rkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Australia menjalankan tugas di beberapa lapangan terbang di negara itu. Antaranya lapangan terbang di Sydney, Melbourne dan Brisbane.

B3berapa hari lalu, satu episod melibatkan pasangan suami ist3ri dari Malaysia tular di laman sosial Facebook.

Suami isteri berk3naan melalui prosedur biasa iaitu pemeriksaan di kaunter imigresen setelah tiba di salah s3buah lapangan terbang di sana.

Pasangan b3rkenaan menimbulkan keraguan apabila menjawab soalan yang diajukan. M3reka dikatakan hanya mahu membeli belah dan b3rbulan madu selepas 10 tahun berkahwin.

Ol3h kerana kehadiran mereka meragukan, pihak Bord3r Security bertindak melakukan temu ramah secara berasingan terhadap pasangan berk3naan untuk memastikan sama ada cerita masing2 berdasarkan fakta yang sama dan benar.

Namun k2raguan t2rhadap perjalanan pasangan tersebut ‘menyerlah’ apabila mereka m3mberikan tarikh perkahwinan berbeza serta tidak tahu lokasi yang dituju serta tempoh masa yang bakal diambil untuk berada di sana.

Antara maklumat lain dalam kisah pasangan ini ialah aktiviti membeli belah di Mount Bull3r iaitu lokasi ski di Australia sejauh 600KM menaiki Uber selama sehari, perjalanan yang akan menelan belanja AUD800 (RM2,489).

Malah siasatan menggunakan p3nterjemah juga menemui fakta yang bercanggah. Selepas selesai siasatan, pasangan ini diarah pulang kerana mengesyaki pasangan tersebut m3nipu tentang perjalanan m3reka dan sebenarnya mahu masuk ke Australia dan bekerja di sana secara haram.

Video tersebut mencetuskan perbezaan pendapat daripada netizen. Rata-rata bersimpati dan meluahkan rasa bengang dengan nasib pasangan itu.

 “M3reka belum melakukan jenayah. Mengapa soal siasat mereka seperti pengedar dadah ? Kalau tinggal lebih lama maka hanya itu baru jenayah.”

“Mungkin n3gara kita harus menggunakan dasar ini kepada orang asing yang datang.”

“B3rapa banyak wang yang mereka ada untuk perjalanan, adakah wang itu cukup untuk jangka masa mer3ka akan melancong di negara ini, di mana mereka tinggal, apa tujuan lawatan mereka dan sebagainya supaya kita juga dapat menjauhkan orang yang tidak diingini daripada berkunjung dan tinggal dan ‘backpak3rs’ di seluruh negara kita. Tidak membenci, saya hanya menyatakan pendapat dengan jujur.”

“Saya mengalami pengalaman serupa ketika ke Australia untuk bercuti. Soalan tepat termasuk bertanya di mana saya bekerja di Malaysia dan meminta saya menunjukkan kad kredit. Mungkin mereka mempunyai hak untuk melindungi negara mereka tetapi pada pendapat saya ia keterlaluan.”

 “S3rius? Ini keterlaluan. Saya travel dengan pasangan dan selalunya pasangan saya tidak tahu sama sekali mengenai jadual perjalanan dan sebahagian besar perjalanan kami adalah percuma dan mudah. Kasihannya, mereka mungkin sudah menghabiskan banyak wang untuk p3nerbangan dan visa.”

Makluman, video tersebut telah dipadam oleh pemilik asal, mungkin atas sebab2 keselamatan. Harap Maaf.

Sumber Sinar Plus dan Media Sosial

 

Dapatkan sebarang jawapan berkenaan MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera  https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim Komuniti |  Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans    https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

Advertisement

About Cucu

Check Also

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan

Dulu Proses Ayam Tepi Rumah, Kini Miliki 18 Ladang Ternakan ALOR SETAR: Tempoh 33 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.